Plastic en diesel zijn verleden tijd: 'De Meerpaaldagen gaan voor duurzaam'

DRONTEN • Wo 7 augustus 2024 | 18:00 • Woensdag 7 augustus 2024 | 18:00

De Meerpaaldagen in Dronten worden dit jaar duurzaam georganiseerd. Wegwerpbekers zijn in de ban, er wordt niet meer gewerkt met plastic betaalmuntjes en ook het "diesel aggregaat" is verleden tijd.

We kunnen en we willen niet achterblijven in verduurzaming, zegt Bert Jan Idzinga van de organisatie. Zo is er een ban op wegwerpplastic. Bij elk groot feest worden er vele kilo's van gedumpt. De Meerpaaldagen willen dat tij keren.

Zo komen er bekers met 50 cent statiegeld, zegt Boy Jansen van de organisatie. "Die betaal je maar één keer, mits je die beker bij een nieuw drankje ook weer inlevert", zegt Jansen. De gebruikte bekers worden gerecycled. Dit jaar is er nog een zachte beker. De organisatie werkt aan de introductie van een harde beker, die veel langer meegaat.

Diesel is passé
De levering van energie wordt ook een stuk schoner. De afgelopen jaren stond er voor de Meerpaaldagen nog een dieselaggregaat te loeien. Maar daar is een streep door gezet.

"De Meerpaal heeft krachtstroom. Daar kunnen we gebruik van maken. En achteraf wordt dat keurig aan De Meerpaal betaald", zegt Bert Jan Idzinga. Angst voor een stroomuitval zegt Idzinga niet te hebben.

Betalen wordt digitaal
Wat ook verandert, is betalen. De plastic betaalmuntjes zijn weg. "Of je betaalt digitaal. Of je betaalt via een cashkaart", zegt Boy Jansen. Dan betaal je contant een bedrag bij een standje. En dan krijg je een betaalkaart met digitaal datzelfde bedrag er op.

"Wil je de kaart weer opwaarderen, dan kun je 'em weer opwaarderen." Het scheelt de organisatie het maken van plastic betaalmuntjes. Die moeten elk jaar opnieuw worden besteld.

Op het plein wordt hard gewerkt om alles op tijd klaar te hebben. "Alles loopt op rolletjes", zegt Bert Jan Idzinga. Het feest gaat donderdag om 20:00 van start.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel