Amsterdamse brandweerboot vaart nu in Almere en iedereen kan mee

ALMERE • Wo 7 augustus 2024 | 7:33 • Woensdag 7 augustus 2024 | 7:33

Er vaart een bijzonder gevaarte over de Noorderplassen. Het is de Jan van der Heyde II, een oude blusboot vernoemd naar de man die de brandweerslang ooit heeft bedacht. De blusboot is inmiddels bijna 100 jaar oud en werd tot 1983 gebruikt in Amsterdam. Later hoorde hij bij de inboedel van veiligheidsmuseum PIT, maar nu is het een rondvaartboot.

Toen veiligheidsmuseum PIT stopte namen vrijwilligers van het museum de boot onder hun hoede. Ze gaan er mee naar grote evenementen en sinds deze week varen ze vanaf camping Waterhout rondjes over de Noorderplassen. De opbrengst gebruiken ze om de boot te onderhouden.

Bijzonder aan de boot is dat alles nog werkt, zoals ook de grote blusspuit waarmee Amsterdamse grachtenpanden vanaf het water konden worden geblust. De vrijwilligers kunnen er gepassioneerd over vertellen. Sommigen hebben zelf bij de brandweer gewerkt of doen dat nog steeds.

Vervlogen tijden
Eén van de vrijwilligers is woordvoerder van de brandweer in Flevoland Geert-Jan Veenstra. Hij staat vaak voor de camera als er een brand is, maar nu vertelt hij bevlogen over deze boot. "Dit is ontzettend leuk, ik hoor ook steeds meer verhalen over de boot van vervlogen tijden. Zo komt de boot echt tot leven."

Hij kan ook meer vertellen over een bijzonder bordje dat op de boot hangt, namelijk met de tekst 'tapvergunning'. Hoort dat wel thuis op een boot voor de brandweer? "Na het werk lusten brandweerlieden wel eens een drankje, maar dit bordje is met een enorme knipoog."

Amsterdamse leeuwtjes
Zo zijn er op de boot wel meer dingen te zien met een knipoog. Bij het logo van Amsterdam, voor op de boot, is een van de leeuwen omgedraaid. "Dat is een geintje van toen de boot Amsterdam heeft verlaten, die ging naar collega's in Rotterdam, en die hebben toen een van de leeuwtjes omgedraaid."

Vlak voor de boot vertrekt worden er kussentjes uitgedeeld want op de blusboot zijn geen bankjes of stoelen. Ook maakt de motor flink wat herrie en verspreidt die een bezineachtige geur.

Ondanks dat zijn bezoekers enthousiast, zeker nadat ze met de brandweerspuit over het water mogen sproeien. "Het is een hartstikke leuke beleving, zeker ook voor kinderen. Ik ben blij dat ik gegaan ben."

De boot vertrekt in de vakantie iedere woensdagmiddag vanaf Camping Waterhout in Almere, daar zijn ook de kaartjes te koop.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel