Minste vlinders in Flevoland gespot tijdens nationale telling

FLEVOLAND • Ma 5 augustus 2024 | 14:29 • Maandag 5 augustus 2024 | 14:29

Bij de jaarlijkse tuinvlindertelling zijn dit jaar in Flevoland de minste vlinders gezien. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de organisatie van de telling.

Aan de telling deden 91 Flevolanders mee. Zij zagen in totaal 429 vlinders in hun tuin vliegen. De meesten waren koolwitjes, gevolgd door de atalanta en dagpauwoog.

In Friesland werden per telling gemiddeld de meeste vlinders gespot (9). Daarna volgen Zeeland (7) en Groningen (6). In Flevoland werden de minst vlinders gezien per tuin (3,7), gevolgd door Utrecht (3,9).

Niet eerder werden er zo weinig vlinders in Nederland geteld. Gemiddeld ging het om vijf vlinders per telling, zo meldt de organisatie op basis van voorlopige cijfers. Het vorige laagterecord stond op acht vlinders per tuin.

Dat er minder vlinders gezien zijn, komt volgens ecoloog Kars Veling van De Vlinderstichting door een combinatie van factoren. Zo gaat er leefgebied voor de vlinder verloren en gaat de kwaliteit van het gebied dat wel beschikbaar is achteruit. Ook heeft klimaatverandering volgens hem gevolgen voor het aantal vlinders.

Lees ook: Welke vlinders vliegen er rond in jouw tuin?

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel