Welke vlinders vliegen er rond in jouw tuin?

FLEVOLAND • Vr 2 augustus 2024 | 19:42 • Vrijdag 2 augustus 2024 | 19:42

De Landelijke Tuinvlindertelling wordt traditioneel dit eerste weekend van augustus gehouden. Vorig jaar was het klein koolwitje de meest getelde vlinder, op de voet gevolgd door de atalanta.

Ook in Flevoland wordt geteld. Harold Boer van Landschapsbeheer Flevoland telt vandaag in zijn eigen voortuin. Ook hij ziet vooral koolwitjes en atalanta's voorbij vliegen.

"Iedereen kan meedoen", verzekert Harold, "ook als je alleen een balkon hebt". De bedoeling is: een kwartier lang tellen hoe veel vlinders je ziet. Om te voorkomen dat je dubbel telt, tel je alleen het meeste aantal vlinders dat je tegelijkertijd ziet vliegen.

De Atalanta

Ook moeten deelnemers de vlinders identificeren. Dat kan lastig zijn, maar op de site van de vlinderstichting vind je een speciale herkenningskaart.

Zelfs met die kaart kan het moeilijk zijn, merkt Harold als er een heel klein bruin vlindertje op zijn struik landt: "ik denk een muntvlinder, maar ik weet het niet zeker". Met een app op zijn telefoon, ObsIdentify, bevestigt hij zijn vermoeden.

De Muntvlinder

De landelijke vlindertelling duurt tot en met zondag. De waarnemingen kunnen worden doorgeven via Tuintelling.nl. De Vlinderstichting meldt na afloop de resultaten. De stichting verzamelt al jaren gegevens over vlinders, zodat ze nog beter beschermd kunnen worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel