Honderden geïnteresseerden in de rij voor een tiny house in Emmeloord

EMMELOORD • Zo 4 augustus 2024 | 10:09 • Zondag 4 augustus 2024 | 10:09

Zo'n 550 geïnteresseerden hebben zich ingeschreven voor de eerste tiny houses voor permanente bewoning in Noordoostpolder. Dat meldt initiatiefnemer Ashwin Blauw. Op een akker bij het volkstuinencomplex in Emmeloord-West moeten vanaf eind dit jaar 30 kleine woningen verrijzen, is de bedoeling.

Vorige maand werd duidelijk dat de huizen er mogen komen. De eigenaren van de naastgelegen zorgboerderij Groeizaam hadden protest aangetekend tegen de bouw omdat ze vonden dat ze te weinig ruimte overhielden voor het verbouwen van hun producten. Nu is afgesproken dat Groeizaam een ander stuk grond een stukje verderop koopt.

Huizen met grote tuin, makelaar bepaalt toewijzing
Niks staat de komst van de tiny houses nu nog in de weg, zegt Blauw. De verkoop van de huizen voor één- en tweepersoonshuishoudens moet na de zomer gaan beginnen. Een makelaar bepaalt vervolgens hoe de huizen worden verdeeld. Zo kunnen geïnteresseerden een motivatie indienen bij hun inschrijving.

De woningen moeten zo'n 50 vierkante meter groot worden en krijgen een tuin van zo'n 300 tot 400 vierkante meter. De prijzen liggen tussen de 245.000 en 265.000 euro. Al kan dat door de prijsstijgingen nog wat gaan oplopen, zegt Blauw. De prijs kan mogelijk hoog overkomen maar de tuin is groot en vrij wonen met vrij uitzicht speelt ook mee, aldus de initiatiefnemer.

De plek voor de tiny houses

Bouw gebeurt grotendeels in fabriek
De bouw van de tiny houses begint als 70 procent van de woningen verkocht is. Dat kan mogelijk nog eind dit jaar zijn, voorspelt Blauw. Zo wordt een deel van de huizen geprefabriceerd in een fabriek. Dat betekent dat de bouw niet afhankelijk is van weersomstandigheden.

Bij de volkstuinen komen nog meer woningen. Naast de akker waarop de tiny houses worden gebouwd, moeten 40 huizen voor tijdelijke bewoning verrijzen. Dit zijn sociale huurhuizen van woningcorporatie Mercatus. Deze woningen zijn bedoeld voor statushouders, jongeren en inwoners die door omstandigheden snel een huis nodig hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel