Lelystedeling (37) moet de cel in voor het gijzelen van zijn bejaarde moeder

LELYSTAD • Vr 2 augustus 2024 | 16:23 • Vrijdag 2 augustus 2024 | 16:23

De 37-jarige Stanley B. uit Lelystad is vrijdag veroordeeld tot een jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Hij gijzelde vorig jaar juni zijn bejaarde moeder in haar appartement aan de Parkzijde. Ook dreigde B. de boel te laten ontploffen met haar zuurstofflessen. Een arrestatieteam moest een einde maken aan de situatie.

Hulpdiensten rukten vorig jaar juni massaal uit voor B.. Hij was bij zijn moeder ingetrokken, omdat het thuis bij zijn vrouw niet meer ging. Maar hier sloeg de vlam alsnog in de pan.

B. barricadeerde ramen en deuren, zette een mes op de keel van zijn moeder en pakte haar alarmknop af. Hij hield ook een brandende aansteker bij een paar van haar medische zuurstofflessen, die hij had opengedraaid. "Ik heb de dood in de ogen gekeken", zei de vrouw later bij de politie.

Haar zoon heeft flink wat mentale problemen waar hij hulp bij nodig heeft. Volgens deskundigen lijdt hij aan een persoonlijkheidsstoornis met borderline-trekken, een posttraumatische stressstoornis (PTSS) door een traumatische jeugd en hij lag jaren in de clinch met Jeugdzorg over zijn drie uit huis geplaatste kinderen.
Rechtbank neemt advies van psycholoog over
Een psycholoog gaf twee weken geleden aan dat B. "het snelst zou opknappen" van tbs met dwangverpleging. B. gaf toen aan dat absoluut niet te willen. "Ik hang mezelf nog liever op."

Toch vindt de rechtbank de maatregel nodig. "Door zijn stoornis wil hij pijnlijke emoties uit de weg gaan. Hij is gebaat bij een kader zonder onderhandelingsruimte. Mede door het diepgewortelde wantrouwen tegen instanties, is een ambulante behandeling gedoemd te mislukken."

'Tbs is de hulp die B. zo verlangde'
B., die volgens de rechters sterk verminderd toerekeningsvatbaar was tijdens de gebeurtenissen, zei tijdens de zitting spijt te hebben van de gijzeling en bedreiging. "Ik wilde graag hulp, maar kreeg die niet. Daarom heb ik dit gedaan."

De rechtbank denkt dat de tbs met dwangverpleging de hulp is, waar hij zo naar op zoek was. En verwacht dat B. al snel kan resocialiseren, als hij goed meewerkt aan de behandeling. Het vonnis was conform de strafeis van de officier van justitie. De Lelystedeling zat de celstraf al uit in voorarrest en mag zijn cel dan ook verlaten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel