Transgender persoon met podiumvrees trots: 'Ik heb toch mensen geraakt'

FLEVOLAND • Vr 2 augustus 2024 | 10:32 • Vrijdag 2 augustus 2024 | 10:32

De bovenzaal van poppodium Paradiso in Amsterdam stond donderdagavond weer helemaal in het teken van transgenders. Het Transpodium, een Almeers initiatief, is onderdeel van Amsterdam Pride en werd voor de tweede keer gehouden. Ruim 100 bezoekers keken naar 23 acts, waarvan 6 uit Flevoland.

Tijdens de avond kregen transgender personen de gelegenheid om hun stem te laten horen op het podium. Er was, net als bij de eerste editie, van alles te horen en te zien: van zang tot spoken word en instrumentale muziek.

Dit jaar was er ook een bijzondere bijdrage van de Almeerse Michael Visser die striptekeningen maakt. “Ik laat tekeningen zien van mijn nieuwe project dat heet ‘Het skelet in een zomerjurk’. Het verhaal staat symbool voor de lange transwachtlijst waarmee wij te maken hebben voor een transkliniek. We moeten soms wel zes jaar wachten tot we een keer in transitie kunnen.”

Mentaal een stap verder
Sommige transgender personen zijn in hun hoofd al een stuk verder met hun transitie dan de buitenwereld kan zien. Dat kan onzekerheid veroorzaken. "Er is ook voor mij persoonlijk heel veel verdriet geweest,” vertelt Visser. "Heel veel onzekerheid. Ik laat dat ook zien in mijn stripverhaal.”

Visser vindt het lastig om het persoonlijke verhaal op het Transpodium te vertellen. Visser laat de act daarom over aan begeleider Kris van der Voorn. "Ik ken mezelf… Als ik daar ga staan dan sta ik al binnen een paar seconden te huilen". Visser blijft ook niet in de zaal als de act op het Transpodium aan de beurt is.

"Ik hield het niet droog," zegt Visser lachend na de act en liep voor het eind van de act al de zaal uit. Maar de zaal was enthousiast. "Dit zouden we ook in Flevoland moeten hebben”, vindt Visser. "Er wonen ook zoveel LGBTQ+ mensen in onze omgeving. Die verdienen ook een podium."

Visser is - ondanks de angst voor de menigte - toch enthousiast over het stripverhaal. "Ja, ik heb volgens mij wel mensen geraakt. Missie voltooid!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel