De Alliantie en huurster opnieuw voor de rechter over beveiligingscamera's

ALMERE • Do 1 augustus 2024 | 9:19 • Donderdag 1 augustus 2024 | 9:19

Een Almeerse huurder heeft woningcorporatie De Alliantie opnieuw voor de rechter gesleept vanwege een conflict over beveiligingscamera's. De vrouw voelt zich niet veilig en wil camera's herplaatsen die ze eerder op bevel van de rechter moest verwijderen nadat de Alliantie dat had geëist. Voor het herplaatsen heeft ze toestemming nodig, maar volgens haar weigert de woningcorporatie deze toestemming te verlenen.

In februari dit jaar stapte de huurder voor het eerst naar de rechter. Toen werd bepaald dat ze haar vaste beveiligingscamera's, de op afstand bedienbare speeddomecamera's en een airco-unit moest verwijderen, omdat deze niet door een gecertificeerd bedrijf waren geplaatst.

De rechter bepaalde dat de huurder pas opnieuw camera's mocht installeren als ze hiervoor officieel toestemming had gekregen en dat ze hoge dwangsommen riskeerde als ze deze instructies niet opvolgde.

Hoger beroep en tweede zaak
De Almeerse ging in hoger beroep en stapte tussentijds in maart nog eens naar de rechter om onder het vonnis uit te komen. Haar advocaat opperde toen om te wachten op het hoger beroep.

Volgens haar advocaat zou De Alliantie 'een kruistocht' tegen zijn cliënt zijn begonnen. Andere bewoners in de buurt hebben ook camera's en de huurder zou aanzienlijke kosten hebben van het laten verwijderen.

De rechter begreep toen de wens van de huurder om haar woning te beveiligen, maar vond de speeddomecamera's ongeoorloofd en de airco-installatie ondeugdelijk. De rechter wees haar verzoek af: de vrouw moest de camera's verwijderen en adviseerde om over de dwangsom te overleggen, mogelijk met uitstel.

Opnieuw naar de rechter
Nu, vier maanden later, staan de partijen opnieuw tegenover elkaar. De vrouw heeft inmiddels alles weggehaald en toestemming gevraagd om de twee vaste beveiligingscamera's opnieuw te installeren. De Alliantie verwees haar daarvoor naar de procedure op de website die ze moet volgen. De Almeerse kwam daardoor tot de conclusie dat de verhuurder weigert toestemming te geven en vraagt de rechter om vervangende toestemming.

Volgens De Alliantie staat het de vrouw vrij om camera's op te hangen, maar via de voorgeschreven wijze. De partijen hebben in de vorige rechtszaken al afgesproken dat de Almeerse zo'n verzoek zou gaan indienen, maar dat heeft ze nog niet gedaan bij de Alliantie. Alleen als die dit verzoek afwijst, kan vervangende toestemming van de rechter worden overwogen.

Omdat de vrouw in het ongelijk gesteld is moet ze de kosten van het proces betalen. In dit geding gaat dat om 814 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel