Vrijwilligers ruimen aangereden dieren langs de weg op, en dat is soms flink zoeken
Als een wild dier in Flevoland wordt aangereden, is het niet de dierenambulance of Staatsbosbeheer die het kadaver ruimt: dat doet vrijwilligersorganisatie Valwild. Maar soms is het voor de vrijwilligers nog flink zoeken naar het dier, want mensen geven de locatie vaak niet nauwkeurig door.
Het is rond 8 uur 's morgens als de telefoon van Mark Kramer gaat. Meestal is het de politie die een dood dier bij de Valwild-vrijwilliger meldt, maar nu heeft Mark Rijkswaterstaat aan de lijn. Iemand van die organisatie heeft een dood hert zien liggen, op de kruising van de Knardijk en de Vogelweg.
Als Mark met zijn grote donkergroene terreinwagen aan komt rijden, vindt hij het reebokje al snel. Het dier heeft een wond aan zijn kop en een gebroken poot. Het bot steekt uit het vel. "Een aanrijding", constateert Mark. Schikbarend veel
Deze reebok is niet de enige die dit noodlot treft: jaarlijks worden zo'n 500 hertachtigen aangereden in de provincie. "Best schrikbarend", vindt Mark, "want dan heb ik het nog niet eens over de vossen, dassen, otters, en wat er allemaal nog bij komt."
Vandaag vond Mark het dier redelijk snel, maar soms is dat wel anders. "Wat ik jammer vind is dat mensen het niet goed melden." Ze onthouden bijvoorbeeld geen hectometerpaaltje of noemen niet of het dier in de midden- of zijberm ligt.
"Dat is heel lastig. Dan ga je toch maar door de berm heen, met je zwaailicht aan, en dan hoop je maar dat je het tegekomt." Aap langs weg?
Ook kijken mensen soms niet goed als ze een dood dier zien liggen. "Een tijd terug was er een melding gedaan: er ligt een dode aap langs de weg. Maar toen ik ter plaatse kwam, bleek het een marter."
Wat bleek: de vrouw was uitgegaan van een aap, omdat ze het dier niet ver van Stichting AAP had gevonden. "Achteraf kan ik er om lachen. Maar het kan best wel vervelend zijn, want je bereid je op elk dier anders voor."
Daarom een oproep van Mark: "Als zoiets je overkomt, omschrijf dan goed de situatie. Dat is voor ons heel erg belangrijk. Tijd om het reebokje te verplaatsen. Mark sleept het bij z'n gewei naar zijn auto. "Een heel enkele keer bewaren we er wel één voor consumptie, maar deze is daar echt niet geschikt voor."
Schedel als souvernir
Ook kunnen mensen het schedel van het aangereden dier als souvernir bewaren: "die kunnen ze voor een paar tientjes opgespijkerd op een stuk hout krijgen. Dan snijden we het hoofd af en maken we het klaar. Sommige mensen vinden het leuk om dat te bewaren."
Dit reebokje blijft echter heelhuids - los van het feit dat hij een paar uur hiervoor is doodgereden. In het riet ietsje verderop geeft Mark het dier zijn laatste rustplaats.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...
-
Otter is definitief thuis in Almere
ALMERE • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberDe otter heeft zich definitief gevestigd in Almere. Dat concludeert stadsecoloog Ton Eggenhuizen. Daarmee komt de otter in heel Flevoland voor. De eerste sporen van de otter stammen uit 2015. Dat was...