Hitsige reeën kunnen weer zomaar oversteken en je moet dan vooral niet uitwijken

FLEVOLAND • Wo 24 juli 2024 | 11:49 • Woensdag 24 juli 2024 | 11:49

De jaarlijkse paringstijd van reeën is weer begonnen. Opletten geblazen dus voor automobilisten die langs de Flevolandse bossen rijden, waarschuwt Staatsbosbeheer. De hitsige dieren kunnen namelijk zomaar de weg oversteken.

De bronst van de dieren duurt tot grofweg half augustus, vertelt boswachter Kees Boxhoorn. De vrouwelijke reeën geven een geur af, waar de mannelijke dieren op afkomen. Ze rennen achter elkaar aan en de mannetjesreeën jagen elkaar het gebied uit.

Afremmen, niet uitwijken
Als dieren de weg oprennen is het advies om licht te remmen en voorzichtig door te rijden.

Wat bestuurders vooral niet moeten doen, is uitwijken. Boxhoorn: "Dan heb je kans dat je op tegenliggend verkeer of een boom knalt. Dus: rechtdoor blijven rijden en niet aan het stuur trekken."

Wat te doen bij aanrijdingen?
Mocht je een ree aanrijden, dan luidt het advies om de politie te bellen op 0900-8844. Die regelt dan het verkeer en zorgt dat het aangereden dier wordt afgevoerd. In 2023 waren er zo'n 400 aanrijdingen in Flevoland.

Autoschade wordt niet altijd door de verzekeraar betaald. Dat is afhankelijk van het verzekeringspakket, weet de boswachter. "Als je enkel een WA-pakket hebt, moet je zelf betalen."

Herten volgen nog
Na de bronst van reeën volgt de paringstijd van herten. Dat duurt van half september tot begin oktober, aldus Boxhoorn.

De kans op aanrijdingen van deze dieren is wel wat kleiner, omdat zij vaker op één plek blijven. "Die rennen ook minder achter elkaar aan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel