Alle kinderen speciaal onderwijs De Vogelveste vinden plek op nieuwe school

LELYSTAD • Di 30 juli 2024 | 11:57 • Dinsdag 30 juli 2024 | 11:57

Voor alle 22 leerlingen van de school voor Speciaal Basis Onderwijs De Vogelveste in Lelystad is een nieuwe plek gevonden. Zij gaan na de vakantie naar drie andere scholen, omdat De Vogelveste de deuren heeft gesloten.

Dat bevestigen ouders van leerlingen aan Omroep Flevoland. Ook de gemeente laat weten dat alle kinderen een plek hebben. De Stichting Christelijk Primair Onderwijs (SCPO) is vanwege vakantie onbereikbaar.

Te weinig leerlingen
In juni maakte de SCPO bekend dat SBO De Vogelveste moet sluiten, omdat er te weinig leerlingen zijn voor het nieuwe schooljaar. De overgebleven 22 leerlingen zouden naar het reguliere basisonderwijs moeten en bij Driestromenland worden ondergebracht. Daar zou een aparte klas worden opgezet voor de kinderen, die extra ondersteuning nodig hebben.

Tegen dat plan ontstond bij ouders veel verzet. Enkele van hen stelden dat een gewone school geen goede plek was voor hun kind. Zij vreesden voor pesterijen. Ook ligt Driestromenland in de Waterwijk voor sommige kinderen ver weg en aan de andere kant van de stad.

De ouders hekelden vooral de gebrekkige communicatie van de SCPO en brachten dit in juni bij de gemeenteraad onder de aandacht. Verantwoordelijk wethouder Dennis Grimbergen zei toen dat de gemeente zich niet mag bemoeien met het beleid van de SCPO, maar wel in gesprek zou gaan.

Afspraken
Voor de zomervakantie zijn met de ouders van alle leerlingen afspraken gemaakt. Volgens ouder Rudolf Sterenberg gaan er negen kinderen naar Driestromenlanden en drie naar 't Schrijverke in de Wold. Beide basisscholen zetten aparte klassen op voor de voormalige Vogelveste-leerlingen en bieden wat Sterenberg noemt 'arrangementenonderwijs' aan.

De overige kinderen krijgen een plek op SBO De Kei in de wijk Kamp. Deze school voor speciaal basis onderwijs lijkt nog het meeste op De Vogelveste en was daarom bij veel ouders de favoriete keuze, maar niet alle kinderen zijn daar geplaatst.

Volgens Sterenberg en een andere ouder zien de afspraken er op papier goed uit, maar hebben zij zorgen over de praktijk. Zo is onzeker of onderwijspersoneel van De Vogelveste wel meegaat naar Driestromenland. 't Schrijverke is volgens de ouders zelfs nog bezig met werven van personeel. De school heeft nog vijf weken om dat rond te krijgen.

Er lopen nog gesprekken over het regelen en vergoeden van het vervoer naar de nieuwe scholen. Voor sommige kinderen is hun school straks te ver weg om alleen naar toe te kunnen gaan, maar is de afstand net te kort om in aanmerking te komen voor vervoer met busjes.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel