Door blauwalg is het Bovenwater geen zwemlocatie meer: 'Er moet anders gemeten worden'

LELYSTAD • Di 30 juli 2024 | 10:12 • Dinsdag 30 juli 2024 | 10:12

Door de hoeveelheid blauwalg is het Bovenwater bij Lelystad sinds vorig jaar geen officiële zwemlocatie meer. Als gevolg daarvan controleert de provincie niet meer de kwaliteit van het zwemwater en is zwemmen op eigen risico. Dat moet anders, vinden een lokale ondernemer en een ecoloog.

Op het eerste oog lijkt het een gekke situatie bij het Bovenwater. Op het meer varen kano's en waterfietsen en spelen kinderen in het water. Het lijkt op een normaal strand, ware het niet dat een bord bij de ingang waarschuwt om niet te gaan zwemmen.

De reden dat het strand niet meer wordt onderhouden door de gemeente is blauwalg. Iedere zomer zijn er veel van deze bacteriën te vinden. Zoveel zelfs dat er is besloten er geen officiële zwemlocatie van te maken, wat betekent dat de provincie de kwaliteit van het zwemwater niet meer controleert.

Andere methode
Dat moet anders, vind Tom Bremer van Tom's Beach and Surf. De ondernemer verhuurt allerlei mogelijkheden om op het water te recreëren, zoals kano's en waterfietsen. "Wij mogen alles aanbieden op het water, maar als mensen willen zwemmen is dat op eigen risico."

Hij pleit ervoor dat de methode om blauwalg te meten wordt aangepast. Op dit moment wordt er alleen gekeken naar de hoeveelheid blauwalg in het water, maar dat hoeft niet te betekenen dat het gevaarlijk is. Van de 2000 soorten blauwalg zijn er slechts 40 giftig.

Ooit weer zwemlocatie
Niet alleen Bremer vind dat het anders moet, ook aquatisch ecoloog Miquel Lurling van Wageningen University & Research, ziet mogelijkheden. Volgens hem zouden er, door ook te kijken naar de giftigheid van blauwalg, veel meer zwemlocaties in Nederland open kunnen dan er nu gebeuren. Dat zou kunnen beteken dat het Bovenwater in de toekomst weer kan worden aangemerkt als officiële zwemlocatie.

Om het probleem op te lossen heeft Bremer contact gezocht met de gemeente, maar tot dusver met weinig succes. "Als ze zwemwater willen voor de inwoners van Lelystad, dan moet er geïnvesteerd worden in dit onderzoek. Al meer dan 30 jaar recreëren hier mensen en je wil graag dat ze blijven terugkomen. "

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel