Bijzonder jong vogeltje gespot bij Lelystad: 'Beschuit met muisjes'

LELYSTAD • Do 25 juli 2024 | 15:14 • Donderdag 25 juli 2024 | 15:14

Bij Trintelzand in Lelystad is een zeldzame jonge dwergmeeuw gespot. Dat meldt Rijkswaterstaat. De vogel werd gezien tijdens een vogelonderzoek waarbij de verschillende vogels op Trintelzand gemonitord worden.

Rijkswaterstaat laat weten heel blij te zijn dat het jonge vogeltje gezien is op Trintelzand. "Beschuit met muisjes", schrijft de verkeersdienst op X. Het is extra bijzonder dat het jong daar gezien is, want dwergmeeuwen broeden niet vaak in Nederland als gevolg van het verdwijnen van geschikte leefgebieden.

Het is de kleinste meeuw van Europa. Hij is iets kleiner dan de kokmeeuw, heeft een zwart kopje en donkere ondervleugels.

Bas van den Boogaard van Waardenburg Ecology legde het jonge dwergmeeuwtje op camera vast:

Het vogeltje

Waardenburg Ecology
Zeldzaam
Volgens Albert de Jong van Sovon Vogelonderzoek Nederland is het gebied rondom het IJsselmeer, waar Trintelzand onder valt, de laatste jaren de enige plek in Nederland waar de dwergmeeuwen nog broeden. Sinds 2001 broeden er jaarlijks nul tot drie paartjes. In 2021 was er een uitschieter naar vier paartjes. De kans dat je het vogeltje bij Trintelzand ziet, is heel klein, zegt De Jong.

Trintelzand fijn plekje voor dwergmeeuw
De vogel komt van oorsprong wat noordelijker voor. Je komt ze normaal gesproken vooral in Scandinavië tegen. Volgens De Jong zitten er grote broedkolonies rondom de Botnische Golf.

Maar waarom kiest de dwergmeeuw Trintelzand in Lelystad dan uit als broedplek? Dat komt volgens De Jong omdat het een vogel is die van groot open water houdt waarin eilandjes liggen waar ze kunnen broeden. Ook zijn er rondom het IJsselmeer veel muggen en de dwergmeeuw eet graag insecten.

Daarnaast zitten er op de Marker Wadden regelmatig grote groepen vogels, zoals kokmeeuwen en visdiefjes. De dwergmeeuw vindt het fijner om tussen deze groepen te broeden, omdat ze dan veiliger zijn voor gevaar. Bovendien is Trintelzand een plek waar niet veel mensen zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel