Emotionele paardeneigenaren bij uitgebrande stal: 'Het is gewoon intens verdrietig'

ZEEWOLDE • Do 25 juli 2024 | 14:13 • Donderdag 25 juli 2024 | 14:13

Er wordt emotioneel en verontwaardigd gereageerd op de noodlottige brand bij een manege in Zeewolde. Afgelopen nacht brandde een paardenstal aan het Bosruiterpad volledig af. Het overgrote deel van de paarden overleefde de brand niet.

De ochtend na de brand verzamelen paardeneigenaren zich bij de resten van de stal. Sommigen van hen waren 's nachts al gewaarschuwd voor de brand, anderen hoorden het vanochtend toen ze wakker werden.

Twee paarden zouden de brand hebben overleefd. Een ouder echtpaar weet bij aankomst nog niet of een van die paarden van hen is. Ze werden vanochtend door hun zoon gewaarschuwd, die vanaf zijn vakantieadres het nieuws had meegekregen.

Niet overleefd
Het blijkt dat geen van hun drie paarden de brand heeft overleefd, vertellen ze emotioneel. En zo zijn er nog veel meer verdrietige paardenliefhebbers aanwezig bij de manege. De meeste zijn te emotioneel om de pers te woord te staan.

De brandweer kon weinig meer doen voor de beesten. De staldeuren zijn opengezet, zodat de paarden konden vluchten. Maar waarschijnlijk durfden ze uit angst hun box niet uit.

"Voor ons is het een vervelende klus, maar het is natuurlijk uitermate verdrietig voor de eigenaar van de manege en de mensen die hier hun paarden hebben gestald", zegt Geertjan Veenstra van de brandweer. "Het is gewoon intens verdrietig. Machteloosheid. Je moet gewoon met lede ogen aanzien dat het voor je ogen verbrandt."

Steun en verontwaardiging
Op sociale media ging een oproep rond om vanavond bloemen te komen leggen bij de stal. Die actie kreeg in eerste instantie veel steun, maar de eigenaar van de stal zou hebben aangegeven dat liever niet te hebben.

Naast de steunbetuigingen, reageren sommige mensen op sociale media ook verontwaardigd. Mensen vragen zich af of er geen sprinklersysteem in de stal was aangebracht. De politie en de brandweer doen nog onderzoek naar de oorzaak van de brand. De eigenaar van de stal wil de pers niet te woord staan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel