Tbs-patiënte steekt met schilmesje begeleider bijna dood en moet zes jaar de cel in

ALMERE • Wo 24 juli 2024 | 21:23 • Woensdag 24 juli 2024 | 21:23

De 30-jarige Miriam K. uit Almere moet zes jaar de gevangenis in vanwege poging tot moord op een sociotherapeut in de Oostvaarderskliniek in Almere. Ze wilde op 10 november een schilmesje teruggeven dat ze had gekregen om fruit te snijden, maar sneed de begeleider aan wie ze het mes wilde overhandigen plots in zijn hals.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden een celstraf van acht jaar geëist. De rechtbank veroordeelde haar tot een lagere straf, omdat de rechters rekening houden met verminderde toerekeningsvatbaarheid van de vrouw. K. kampt met een schizoaffectieve stoornis. Bij zo'n stoornis heeft een patiënt niet alleen klachten over hallucinaties en verward denken, maar ook bijvoorbeeld een depressie. K. heeft moeite haar emoties te reguleren en probleemoplossend te denken. Daarbij is de vrouw zwakbegaafd.

Derde keer
Het was de derde keer dat K. iemand met een mes in de hals sneed om haar zin door te drijven. Ze was dit keer ontevreden over haar behandeling in de Oostvaarderskliniek, ze vond dat behandeling veel te lang op zich liet wachten en dacht daarom dat ze beter af was in de gevangenis.

"Zij wist dat een vechtpartij niet voldoende zou zijn om naar de gevangenis te worden overgebracht, dus koos zij eens te meer voor het gebruik van een mes", stelt de rechtbank in het vonnis. Daarom is er volgens de rechters sprake van voorbedachten rade.

"Als die man dood zou zijn, had het me eigenlijk ook niet uitgemaakt"

— Miriam K.

Bewuste keuze
Forensisch-medisch onderzoek laat zien dat het steken in de hals een groot risico op levensbedreigend letsel met zich meebrengt. Het was volgens de vrouw niet de bedoeling geweest om het slachtoffer te doden, al zei ze vlak na het incident: "Als die man dood zou zijn, had het me eigenlijk ook niet uitgemaakt om eerlijk te zijn."

"Ze heeft opnieuw een grens overschreden en de samenleving zal tegen haar moeten worden beschermd", zegt de rechtbank in het vonnis. "Verdachte heeft een bewuste keuze gemaakt om een willekeurige sociotherapeut aan te vallen met een mes."

De tbs-maatregel waar K. onder viel toen de steekpartij plaatsvond, wordt na de gevangenisstraf hervat. Het slachtoffer eiste twee weken geleden een schadevergoeding van 10.000 euro. De rechtbank oordeelde dat K. de sociotherapeut een bedrag moet betalen van iets meer dan 7.300 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel