Bewoners Oosterwold vier jaar lang gevolgd voor nieuwe documentaire

ALMERE • Wo 24 juli 2024 | 11:27 • Woensdag 24 juli 2024 | 11:27

In augustus wordt de vijfdelige documentaire 'Droomdorp' uitgezonden op televisie. De serie volgt vier jaar lang de bewoners van het dorpslandgoed 'T Eemgoed in Oosterwold Almere, terwijl zij hun idealen en dromen proberen te verwezenlijken.

De bewoners willen meer in de natuur zijn, duurzamer leven, zelf voedsel verbouwen en meer naar elkaar omkijken.

In 2018 schrijven 82 huishoudens zich in voor ‘T Eemgoed, een project op een stuk grond van 7 hectare. Er komen nieuwe woningen, gezamenlijke moestuinen en een gemeenschapshuis, waar duurzaamheid, natuur en zorg voor elkaar centraal staan.

De initiatiefnemers, Sant en Solange, zijn zelf ook bewoners van het project. Het wordt een pioniersavontuur in de polder, waarbij alle bewoners hun eigen wensen en dromen meenemen.

Verschillende bewoners in beeld
De documentaire laat zien hoe verschillende bewoners hun doelen nastreven binnen de gemeenschap. Martin wil zich na zijn pensioen wil wijden aan de moestuinen en daarbij zo duurzaam mogelijk te werk gaan.

Elly brengt haar bestuurlijke ervaring in om de gemeenschap te helpen bij het nemen van gezamenlijke beslissingen. Tom en Tjarde hopen dat de andere bewoners een handje helpen bij de zorg voor hun zoontje Phil.

Tegenslagen
Het project wordt al snel geconfronteerd met de eerste tegenslag: de coronapandemie zorgt voor een forse vertraging van de bouw. Sant en Solange worstelen als medebewoners en aanspreekpunten met de verschillende rollen die zij moeten vervullen.

Wanneer de bewoners eindelijk de sleutels van hun huizen krijgen, worden ze geconfronteerd met een modderpoel rondom hun woningen.

De serie laat de uitdagingen en successen van de gemeenschap zien. Hoewel ze samen bergen werk verzetten en veel bereiken, blijkt ook dat sommige mensen uiteindelijk hun eigen weg kiezen.

De documentaire ‘Droomdorp‘ is vanaf woensdag 28 augustus te zien op NPO2.

Dit verhaal is gemaakt door Iris van Ree. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel