Gerommel achter schermen bij scholencampus NOP: 'Vertraging hing in de lucht'

NOORDOOSTPOLDER • Wo 24 juli 2024 | 8:39 • Woensdag 24 juli 2024 | 8:39

Het rommelt achter de schermen van de scholencampus in Emmeloord en een vertraging hing in de lucht. Dat laten meerdere politieke partijen in Noordoostpolder weten als reactie op het wankelende plan voor de VO Campus.

De gemeente maakte afgelopen weekend bekend dat het Emelwerda College en de Vario Onderwijsgroep wel op één plek willen zitten, maar dan in twee aparte gebouwen.

Op de plek van het Emelwerda College aan de Peppellaan moet een campus ontstaan voor het voortgezet onderwijs. De oude schoolgebouwen worden gesloopt waarna één nieuw pand zou moeten worden gebouwd voor het Emelwerda en Vario (waaronder Zuyderzee Lyceum en Bonifatius Mavo). De campus moest begin 2026 klaar zijn.

Aanpassing van ontwerp
Alleen werd afgelopen weekend een kink in de kabel duidelijk: de scholengroepen willen in aparte panden gaan zitten om leerlingen 'een goed, duidelijk en gezond leerklimaat' te kunnen bieden.

Het ontwerp moet nu deels worden aangepast. Mogelijke extra kosten zijn voor de scholen, gaf het college van B en W aan in een brief aan de gemeenteraad.

Het eerdere plan voor de campus

'Blijkbaar verschil van inzicht'
De fracties van CDA, ChristenUnie-SGP, Politieke Unie en VVD zeggen niet helemaal verbaasd te zijn over de ontwikkelingen. Volgens meerdere van deze partijen werd eerder al een vertraging aangekondigd omdat de scholen nog in gesprek waren over het samengaan en de uitwerking daarvan op de campus.

"De besturen zijn tot andere inzichten gekomen als ik de verhalen zo lees", concludeert PU-raadslid Albertine Evers over de wens tot twee gebouwen.

Volgens fractievoorzitter Sjoerd de Boer (CU-SGP) ontstaat het beeld dat de wethouder en schoolbesturen niet goed door één deur kunnen. "De basis is een goede samenwerking en afstemming. Twee jaar na het raadsbesluit zou je verwachten dat je dit afgerond zou hebben. Vanuit onze fractie zullen we pas een volgende 'go' geven als duidelijk is dat schoolbesturen en wethouder goed door één deur kunnen."

Fractievoorzitter Jelmar Halma van de VVD werkte tot voor kort als bestuursadviseur voor het Emelwerda College en Berechja College. Eerder was hij ook actief voor Vario. Volgens Halma zijn er in de loop der tijd bestuurswisselingen geweest wat voor andere denkbeelden heeft gezorgd.

"De vorige bestuurder wilde speciaal onderwijs naar de campus hebben, de nieuwe bestuurder heeft andere inzichten", zegt hij. Halma zegt verrast te zijn omdat hij begin dit jaar wegging bij het Emelwerda College. Volgens hem was het doel van Emelwerda en Vario om elkaar op te zoeken in het middendeel van het gezamenlijke gebouw.

Extra kosten zijn punt van zorg
De VVD, ChristenUnie-SGP en CDA maken zich nu zorgen over de extra kosten voor twee verschillende panden. Het onderwijs wordt dan de dupe, denkt de VVD.

De ChristenUnie-SGP stelt dat de scholen helemaal geen extra geld hebben, het CDA wil ervoor waken dat de inwoner opdraait voor de rekening.

De christendemocraten en de Politieke Unie vragen zich ook af wat precies het probleem is met één gezamenlijk gebouw. "Prima dat je je eigen stempel wil drukken, maar één gebouw hoeft niet een blokkade te zijn", zegt CDA-raadslid Bert Geerts.

VVD: 'Twee fusies kan niet'
Een fusie tussen het Emelwerda College en de Vario Onderwijsgroep zit er voorlopig niet in, werd maandag duidelijk. Het Emelwerda wil eerst fuseren met het Berechja College. Daarna kan pas worden samengegaan met Vario.

Volgens Halma is de fusie tussen het Emelwerda en Berechja vertraagd waardoor dit samengaan langer duurt. Tegelijkertijd fuseren met Vario kan niet, zegt hij. "Het wordt dan erg ondoorzichtig."

De VVD'er wil binnenkort een kop koffie drinken met de bestuurders van Emelwerda en Vario om te kijken waar de hobbels zitten voor één schoolgebouw. Hij en de andere politici hopen na de zomer in de eerstvolgende commissievergadering meer duidelijkheid te krijgen over de plannen voor de campus.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel