Plan voor VO Campus wankelt, scholen willen eigen gebouwen houden

EMMELOORD • Ma 22 juli 2024 | 20:21 • Maandag 22 juli 2024 | 20:21

Het Emelwerda College en de scholen van de VariO-Onderwijsgroep willen op de nieuw geplande schoolcampus in Emmeloord niet samen in één gebouw, maar aparte 'herkenbare' panden krijgen. Door deze wens moet het ontwerp van de campus voor voortgezet onderwijs deels worden aangepast en valt de bouw waarschijnlijk duurder uit. Volgens burgemeester en wethouders draaien de scholen zelf voor de extra kosten op.

De scholen willen eigen gebouwen om voor leerlingen 'een goed, duidelijk en gezond leerklimaat' te kunnen bieden, zo staat in een brief van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Het gemeentebestuur wil het voortgezet onderwijs in Emmeloord nog steeds zoveel mogelijk op één plek onderbrengen, omdat de individuele scholen dan het best kunnen samenwerken en de banden kunnen versterken. De nieuwe schoolcampus staat gepland aan de Peppellaan in Emmeloord, op de plek waar nu het Emelwerda College in twee oudere gebouwen gevestigd is.

Volgens de scholen zijn er nog steeds praktische voordelen te behalen door al het onderwijs op die plek te concentreren. Zo kunnen dure vaklokalen gemakkelijk gedeeld worden en zou er ook een gezamenlijke mediatheek kunnen komen. Ook op het gebied van sport, bewegen, kunst en cultuur is samenwerking mogelijk.

Bestuurlijke fusie ook uitgesteld
Om de nieuwe schoolcampus goed te kunnen aansturen, zouden de besturen van het Emelwerda en de VariO-groep eigenlijk worden samengevoegd. Maar voor het college is zo'n fusie op dit moment nog niet mogelijk, omdat het Emelwerda zich ook oriënteert op een fusie met het Berechja College op Urk.

Aantal leerlingen lastig te voorspellen
De gemeente Noordoostpolder worstelt met de voorspelling van het aantal leerlingen dat straks van de schoolcampus gebruik zal maken. Vorig jaar werd bekend dat er waarschijnlijk zo'n 300 leerlingen meer op de campus in Emmeloord moeten worden ondergebracht dan de 2.700 scholieren waarvan in de plannen was uitgegaan.

Maar tegelijkertijd ziet de gemeente ook dat steeds meer jongeren voor praktijkgericht onderwijs kiezen. Volgens Noordoostpolder biedt dit mogelijkheden voor samenwerking met het naastgelegen ROC (Firda). Maar als veel jongeren voor een praktijkopleiding kiezen, betekent dit ook dat het aantal leerlingen op de campus juist weer lager uitvalt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel