Almeerse kinderen verwekt door massadonor uit Netflix-docu, 'Ongeweten incest ligt op de loer'

ALMERE • Di 23 juli 2024 | 16:50 • Dinsdag 23 juli 2024 | 16:50

"Ongeweten incest ligt op de loer, bijvoorbeeld in Almere." Dat zegt Ties van der Meer, voorzitter van Stichting Donorkind. Aanleiding is de Netflix documentaire 'The Man with 1000 Kids'. In Almere zijn zeker zes kinderen met sperma van dezelfde donorvader verwekt.

Het verhaal draait om zaaddonor Jonathan uit Den Haag. Via spermabanken en websites waar donoren zich aanbieden heeft hij alleen al in Nederland honderden nakomelingen.

Almeerse kleuterjuf doet ontdekking
In de Netflix-serie vertelt een kleuterjuf uit Almere over de ontdekking dat twee van haar collega's ook een kind hebben van dezelfde donor.

Het aantal Almeerse kinderen met Jonathan als vader ligt waarschijnlijk hoger dan zes. Lang niet alle ouders die een spermadonor zoeken, doen dat via een spermabank. Dat duurt lang en er gelden strenge voorwaarden.

Er bestaan websites waar wensenouders en spermadonoren contact met elkaar kunnen leggen. Ze kunnen via deze sites discreet met elkaar afspreken.

Aantrekkingskracht
"Zoveel kinderen in de zelfde stad en misschien wel op dezelfde school kan er toe leiden dat deze kinderen ooit een relatie met elkaar krijgen", zegt Van der Meer van Stichting Donorkind.

Juist omdat deze donorkinderen gelijkenissen bij elkaar ontdekken kan dat voor aantrekkingskracht zorgen. "Dat is in het verleden al eens voorgekomen."

Geen controles
Jonathan heeft gedoneerd bij meerdere officiële spermabanken in Nederland, maar ook in het buitenland. In Nederland mag je maar bij één spermabank doneren. "Dat werd onderling nooit gecontroleerd", zegt Van der Meer.

Hoeveel nakomelingen er zijn van Jonathan is niet te zeggen. "Dat kunnen er ruim vijfhonderd zijn, maar misschien ook wel duizend of zelfs meer", zegt Van der Meer.

Ter illustratie

ANP
Schaamte
Vooral de afspraken waarbij na een online afspraak is gedoneerd, zorgen voor onduidelijkheid. Veel wensouders die daarvoor kozen zwijgen daarover uit schaamte.

Toch geeft de Netflix-serie een beeld hoe zoiets werkt. Een wensmoeder vertelt over de afspraak die ze had in een horecagelegenheid met Jonathan. Hij ging daar naar het toilet en kwam met een gevuld potje weer terug.

De vrouw nam het in ontvangst en reed daarmee in de auto naar huis. Ze was bang was dat het sperma onderweg verloren zou gaan. Daarom zette ze haar auto aan de kant van de weg en bracht ter plekke het zaad in.

Rechter grijpt in
Jonathan mag al ruim een jaar niet meer actief zijn als spermadonor. Dat heeft de rechter bepaald. Sperma van hem dat in klinieken werd bewaard moest vernietigd worden.

De zaak was aangespannen door Stichting Donorkind en een moeder die van hem een kindje kreeg.

Bekijk hieronder de trailer van de Netflix-serie:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel