Buurtbewoners in Almere slaan handen ineen om ouderen langer thuis te laten wonen

ALMERE • Di 23 juli 2024 | 7:11 • Dinsdag 23 juli 2024 | 7:11

"Zonder hulp aan huis, zou ik naar een verzorgingshuis moeten." Gerrie de Bree (85) is enthousiast over de Voorzorgcirkel die hulp van buren mogelijk maakt zodat ze nog langer zelfstandig in haar eigen huis kan blijven wonen.

Het initiatief van de buurtbewoners is zo'n groot succes dat Welzijnsorganisatie De Schoor erover denkt om het project voor ouderen uit te breiden over heel Almere.

De Voorzorgcirkel is eigenlijk gewoon een WhatsAppgroep waarin buurtbewoners van de Almeerse Muziekwijk hulp kunnen vragen en aanbieden. "Het is een aanvulling op thuiszorg en mantelzorg en versterkt de sociale cohesie", vertelt initiatiefnemer Hans van Stenis. Ze zijn al dik een jaar bezig en hebben op twee locaties in de wijk Voorzorgcirkels. Eén aan de Madernastraat en de andere aan de Schönbergweg.

Bami koken en langsbrengen
De initiatiefnemers kregen positieve reacties van de welzijnsorganisatie De Schoor, die het project ondersteunt. De Bree is één van de buurtbewoners die maandagavond bezoek krijgt van haar buurtgenoot Hetty van Doorn, die ook actief is in de Voorzorgcirkel. De Bree heeft via de buurtapp gevraagd of ze om de twee weken van iemand een maaltijd kan krijgen.

Hetty van Lommel, die zelf al kleinkinderen heeft, heeft bami gekookt. "Ik zit nu vooral aan de gevende kant", vertelt ze. "Maar er zal ook een dag komen dat ik zelf hulp nodig heb en dan vind ik het een heel fijn idee dat er hulp uit de buurt is."

Bakkie doen en gezellig kletsen
Van Bree heeft vaker hulp gehad van de Voorzorgcirkel. Ze is weleens gevallen en prompt vroegen kinderen via de Voorzorgcirkel, of ze hulp konden bieden. Van Lommel komt soms een bakkie thee doen en dan kletsen ze samen gezellig en inmiddels eten ze dus ook weleens samen. Ook springen buren bij want de traplift van De Bree heeft af en toe storingen.

Het burgerinitiatief stelt ouderen ook in staat om langer zelfstandig te wonen. De Bree zelf wil koste wat kost thuis blijven wonen. Met hulp van de buren lukt dat prima. Ze schieten elkaar te hulp met de tuin, komen op ziekenbezoek en er zijn zelfs groepjes ontstaan door de cirkel, zoals een fietsclub, muziekluisterclub en handwerkclub.

Zowel buurtbewoners als de initiatiefnemers zijn enthousiast over het plan van De Schoor om het project uit te breiden over heel Almere. "Het geheim is vooral dat mensen vlak bij elkaar wonen en ze dit zelf bedacht hebben", zegt initiatiefnemer Van Stenis. "Daardoor durven ze elkaar ook wat te vragen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel