1.100 reacties op een huurwoning, dat moet anders volgens woningcorporatie

ALMERE • Ma 22 juli 2024 | 17:13 • Maandag 22 juli 2024 | 17:13

Reguliere woningzoekenden die bijna geen kans meer maken op een woning; dat moet de gemeente Almere voorkomen, vindt woningcorporatie De Alliantie.

De gemeente Almere heeft dit jaar bijna 1.000 woningen nodig voor 'urgenten'. De gevolgen hiervan zijn volgens Allard Zandstra, manager wonen bij de Alliantie, dat er nauwelijks nog betaalbare huurwoningen worden aangeboden op woningnet. "De gemiddelde woning in Almere krijgt 1.100 reacties."

Meer mensen met urgentie
Vanwege de toename van het aantal urgenten in Almere gaat een extra groot deel, bijna 40 procent, van de beschikbare woningen naar die groep.

Urgenten zijn mensen die voorrang krijgen op een sociale huurwoning, vanwege bijvoorbeeld medische problemen, omdat zij ex-gedetineerd zijn of omdat ze statushouder zijn. Dit zou eerst 30 procent zijn.

Bijna 1800 reacties
Volgens cijfers van de Alliantie komen er op een tweekamerwoning van 650 euro per maand 1.772 reacties binnen. "En daar is dan één de gelukkige van."

De woningcorporatie zegt wel te willen voorkomen dat ze niet meer aan haar taak kan voldoen, "namelijk het zorgen voor sociale huurwoningen en leefbare wijken, zodat mensen met een laag inkomen goed en betaalbaar kunnen wonen."

Vier maatregelen
Zandstra noemt tijdens de politieke markt van afgelopen donderdag vier maatregelen die de gemeente zou kunnen opnemen in de zogeheten 'huisvestingsverordening', waarin de gemeente een plan opstelt voor de verdeling van woonruimte in de stad.

Woningcorporaties moeten volgens hem om te beginnen meer bouwlocaties krijgen voor sociale huurwoningen. Op dit moment komt het voor dat urgenten in wooncomplexen worden geplaatst die de Alliantie liever uitsluit vanwege de slechte leefbaarheid.

Accepteren
Daarnaast zou een maximum van 30 procent toewijzing aan urgenten voorkomen dat reguliere woningzoekenden geen woning meer kunnen vinden in Almere. "Misschien moeten we met elkaar accepteren dat ook urgente woningzoekenden iets langer op een woning moeten wachten", aldus Zandstra.

De gemeente kan zich volgens de manager meer inspannen voor regels die ervoor zorgen dat bewoners makkelijker doorstromen naar een passende woning. Het moet bijvoorbeeld aantrekkelijker worden om naar een kleinere huurwoning te verhuizen als je in je huidige woning ook een relatief lage huur betaalt. Nu zouden de prijzen van een huurhuis vaak te hoog zijn.

Lees ook: Wooncoaches helpen ouderen in een te groot huis plaats maken voor jonge gezinnen

"Dan ben ik ineens 800 à 900 euro in de maand kwijt, dat is gewoon een hartstikke dure oplossing", zegt Zandstra. "Je zou er met elkaar eens over na moeten denken hoe je daar een mouw aan kan passen."

Ook wil Zandstra dat er wordt gekeken wat de opties zijn voor mensen die maatschappelijke opvang hebben gehad. Dat is opvang voor mensen die dakloos zijn of dat dreigen te raken.

Hoewel een aantal van de voorgestelde maatregelen volgens de gemeenteraad beter thuishoren in een lange termijnplan, vindt Zandstra dat er nu al iets mee gedaan moet worden.

Dit verhaal is gemaakt door Lotte Schmidt. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel