Gezinnen bieden huis aan voor kinderen die wat extra liefde en aandacht nodig hebben

ZEEWOLDE • Ma 22 juli 2024 | 16:58 • Maandag 22 juli 2024 | 16:58

Sinds begin dit jaar is de landelijke organisatie Buurtgezinnen actief in de gemeente Zeewolde. Bij dit project wordt een gezin dat wat steun kan gebruiken bij de opvoeding van de kinderen gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt.

Het idee is dat kinderen wat extra liefde en aandacht krijgen en de ouders even worden ontlast. De financiering komt van de gemeente, voor de deelnemende gezinnen is het kosteloos.

Denk bijvoorbeeld aan een jongen die een vriendje zoekt om een balletje mee te trappen, of een puber die graag een paar uur per week met de huisdieren van een ander gezin wil spelen.

"Het jongste kind dat we hebben is een jaar oud, maar we hebben ook een kind van veertien jaar oud", zegt Nienke Pleket, coördinator voor Buurtgezinnen in Zeewolde. "Soms zijn het kinderen die wat meer hulp nodig hebben en soms zijn het de ouders die hulp nodig hebben."

Eerste gezin
Het eerste hulpgezin dat zich in Zeewolde aanmeldde voor Buurtgezinnen was dat van Kim en Robbert Boink. Via Facebook kwamen ze in aanraking met de organisatie.

"We dachten; wij hebben het heel goed voor elkaar met z'n vijven en we zien in de samenleving dat mensen soms net even dat duwtje in de rug nodig hebben", legt Robbert Bionk uit. "We willen mensen, die een keer een dag of halve dag tijd voor hunzelf nodig hebben, graag helpen."

Inmiddels vangen ze, samen met hun drie jongens, al een half jaar een paar uur per week de vierjarige Gydeon op. Hij heeft een taalontwikkelingsstoornis en trekjes van ADHD. Thuis heeft hij twee oudere zussen, maar door een groot leeftijdsverschil is er niemand die met hem kan spelen.

Bij Kim en Robbert en hun drie jongens van tussen de vier en zeven jaar oud kan Gydeon wel met leeftijdsgenootjes spelen.

Spannend
"Het was wel even spannend in het begin. Met name ons middelste kind vond het spannend dat er ineens een nieuw kindje bij was op donderdag. We hebben het eerst een dag aangekeken of het klikte en dat ging best goed. En toen zijn we het avontuur aangegaan", aldus Robbert.

Voor het gezin is het een kleine moeite om Gydeon in huis te hebben. Moeder Kim haalt hem één keer per week op van school. Vervolgens kan hij thuis met haar drie kinderen spelen en blijft hij 's avonds eten. "We merken nauwelijks dat hij er is."

Toch was het ook wennen voor Gydeon in de nieuwe samenstelling. Volgens moeder Kim is het bij hem thuis een stuk drukker. "Hij moest bijvoorbeeld wennen dat hij tijdens het eten aan tafel moest blijven zitten en dat we na de school de dag gingen bespreken."

Tien gezinnen gekoppeld
Naast een steungezin voor Gydeon kon coördinator Pleket ook een gezin vinden voor een meisje van elf jaar. Zij gaat nu een paar uur in de week naar een boerderij waar ze kan spelen met de dieren.

"We hebben inmiddels tien gezinnen aan elkaar gekoppeld en de aanvragen blijven binnenkomen. Het is dus succesvol in Zeewolde", aldus Nienke Pleket.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel