Te veel stikstof in grondwater: op uienveld wordt onderzocht hoe dat anders kan

SWIFTERBANT • Ma 22 juli 2024 | 6:18 • Maandag 22 juli 2024 | 6:18

Bij Swifterbant ligt een akker uien vol met buizen, slangen en meetapparatuur. Er wordt een proef gedaan om erachter te komen hoe er met zo min mogelijk stikstof in het grondwater een zo goed mogelijke plantengroei kan komen.

Om gewassen te laten groeien is bemesting nodig. Nadeel is dat de stoffen uit die bemesting niet alleen door de plant worden opgenomen, maar ook wegspoelen in ons grondwater. Stikstof, en dat willen we niet.

Bij de proef worden met lange slangen druppels water gegeven, direct bij de uienplant. Dat heet irrigatie. "We voegen aan dat water vervolgens heel precies voeding toe, dan heet het fertigatie. We onderzoeken of de bemesting directer wordt opgenomen en minder wegspoelt", vertelt projectleider Jan Kiers.

Slangen op proefveld

Het proefveld bestaat uit verschillende vlakken met verschillende regimes. Er zijn dus uien die voeding krijgen door fertigatie, maar op andere plekken wordt 'ouderwets' voeding toegevoegd en beregend met een soort sprinklers.

Weer op andere stukken krijgen de uien wel druppels water maar met minder voeding. "Allemaal om te onderzoeken wat de meest ideale combinatie is", voegt Kiers toe.

Het onderzoek wordt gedaan in het kader van het Actieplan Bodem en Water. Het is een bestuurlijke samenwerkingsovereenkomst tussen de Land- en Tuinbouw Organisatie Flevoland, Provincie Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland. De activiteiten zijn gericht op het verbeteren van bodemkwaliteit, waterkwaliteit en waterbeschikbaarheid.

2024 is nat
Om een goed beeld te krijgen duurt de proef drie jaar. Vorig jaar was het erg droog, dus moest er veel water gegeven worden. Dat was voor de proef handig, omdat je dan goed het verschil kunt zien tussen de verschillende methoden.

Vorig jaar leek er minder stikstof in de bodem te komen als we gebruik maakten van fertigatie. Dit jaar is het juist erg nat. "Dat is niet zo ideaal. Omdat het zo veel regent, spoelen de meststoffen sneller weg dan we zouden willen zien", legt Kiers uit.

Meetapparatuur

Toekomst
Kiers denkt dat bij extremere droogte fertigeren bij sommige gewassen goede toekomst heeft. "Eigenlijk zie je deze manier van water en voeding geven vooral in de glastuinbouw en bij fruitkwekers. Maar voor een gewas als uien is het wellicht ook ideaal. Het gaat uiteindelijk om een zo goed mogelijke oogst met zo min mogelijk bemesting en stikstofuitspoeling in het grondwater. Dat is dus goed voor de boer en ook een mindere belasting voor het milieu."

Uienplanten

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel