Emmeloorder (19) die explosie in Rotterdam voorbereidde, moet een jaar de cel in

EMMELOORD • Za 20 juli 2024 | 10:06 • Zaterdag 20 juli 2024 | 10:06

Geld was zijn belangrijkste drijfveer, maar lang heeft een 19-jarige Emmeloorder niet van zijn beloning kunnen genieten. Begin dit jaar werd hij opgepakt voor zijn rol bij een mislukte vuurwerkaanslag in Rotterdam. Die aanslag had in oktober vorig jaar moeten plaatsvinden, maar dat liep mis. Dat kwam doordat de politie op de uitkijk stond. Een dag eerder was in de bewuste straat namelijk ook al geprobeerd een vuurwerkbom te laten ontploffen. Het doelwit was een recyclingbedrijf. Waarom is nooit duidelijk geworden.

De Emmeloorder was ingeschakeld om in de nacht van 13 oktober het explosief te plaatsen. Door wie wilde hij tijdens de behandeling van de zaak niet vertellen. Uiteindelijk vond de man het toch allemaal te spannend. Hij vroeg daarom aan een jonge Almeerder of die het explosief wilde plaatsen. Deze man werd vervolgens op de bewuste avond opgepakt met een bom van ruim een kilo in zijn tas. Hij kreeg onlangs al een half jaar jeugddetentie.

'Explosiehoofdstad van Nederland'
Een dag na de aanhouding van de Almeerder lukte het iemand om bij het recyclingbedrijf alsnog een bom te laten ontploffen. Bij bepalen van de straf heeft de rechtbank meegewogen dat er in Rotterdam de afgelopen tijd veel explosies zijn geweest. "Rotterdam staat bekend als explosiehoofdstad van Nederland", zei de officier van justitie daar tijdens de zitting zelfs over. De rechtbank heeft verder gekeken naar de hoogte van straffen die in vergelijkbare zaken zijn opgelegd.

Dat de Emmeloorder niet eerder is veroordeeld, werkt wel in zijn voordeel. Ook zijn leeftijd en zijn meewerkende houding en het feit dat hij spijt heeft betuigt, namen de rechters mee in hun overwegingen. In totaal legden ze de jonge Emmeloorder 18 maanden cel op. Van die straf is 6 maanden voorwaardelijk. Als de man de komende drie jaar geen strafbaar feit begaat, hoeft hij die voorwaardelijke straf niet uit te zitten.

Naast de celstraf kreeg de man ook een uitgebreid pakket aan voorwaarden opgelegd. In overleg met de reclassering moet hij cursussen volgen om zijn gedrag te verbeteren. Ook moet hij een vaste baan en een huis zoeken, zijn schulden aflossen en mag hij geen contact hebben met andere betrokkenen uit de zaak.

Chauffeur vrijgesproken
In de zaak stond ook een man uit Dordrecht terecht die eerder veroordeelde Almeerder met het explosief naar de straat van het recyclingbedrijf zou hebben gebracht. Het Openbaar Ministerie eiste voor die ondersteunende rol negen maanden cel.

Maar volgens de rechtbank kan op basis van het dossier niet worden vastgesteld dat de chauffeur van de plannen voor een explosie op de hoogte was. Voor de rechtbank was dit reden om de man vrij te spreken van de beschuldigingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel