Onderwijsinspectie: Montessori Lyceum Flevoland scoort onvoldoende

ALMERE • Di 27 juni 2023 | 16:45 • Dinsdag 27 juni 2023 | 16:45

Het Montessori Lyceum Flevoland (MLF) in Almere heeft een onvoldoende gekregen van de onderwijsinspectie. De kwaliteit van het onderwijs op het havo en het vwo is niet goed genoeg.

In het rapport van de inspectie staat dat er (taal-) achterstanden zijn en dat het leerklimaat beter moet. "Bij een groot deel van de lessen is een substantieel deel van de leerlingen onvoldoende actief betrokken en met andere dingen bezig dan de les." Ook kunnen de gemiddelde centraal examencijfers volgens de inspectie beter.

Ook het uitvallen van lessen is een probleem op het MLF. Volgens de inspectie moet er bij uitval van bepaalde vakken, de mogelijkheid bestaan dat leerlingen de les nog wel kunnen inhalen. Daarnaast moeten ook de Programma’s van Toetsing en Afsluiting (PTA’s) worden aangepakt. Volgens de inspectie voldoen deze niet altijd aan de wet. "De PTA’s moeten uitgevoerd worden zoals gepland en daarbij moet de school beter het eigen examenreglement volgen."

De inspectie constateert ook dat de school beter de ontwikkelingen moet volgen van de leerlingen op de Montessori Campus in Almere Hout. Een deel van de leerlingen van het Montessori Lyceum Flevoland heeft daar les. Het is de bedoeling dat alle leerlingen volgend jaar verhuizen naar de locatie in Hout.

Wisseling schoolleiding en docenten
Dat het Montessori nu onvoldoende scoort, komt mogelijk doordat er veel wisselingen zijn geweest binnen de schoolleiding en de docenten. In het rapport staat dat er inmiddels weer meer stabiliteit is. Het schoolbestuur heeft een plan van aanpak opgesteld om te werken aan de verbeteringen.

Het MLF krijgt nu een jaar de tijd om de problemen op te lossen. Daarna komt de onderwijsinspectie weer langs voor een nieuw onderzoek. De inspectie zou volgens de school het vertrouwen hebben uitgesproken in de huidige lijn van verbeteringen.

Dit verhaal is gemaakt door Roosanne Middelhuis. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel