Almeerse brasserie bestolen van bierfusten, waarschijnlijk vanwege het statiegeld

ALMERE • Do 18 juli 2024 | 10:57 • Donderdag 18 juli 2024 | 10:57

Een opmerkelijke diefstal bij een Almeers restaurant in Almere Haven afgelopen week. Bij Brasserie Julia was niet de kassa het doelwit, maar de bierfusten. Dieven braken de opslag open en namen onder meer acht volle en drie lege bierfusten mee.

Daarnaast gingen de inbrekers er ook met drie koolzuurflessen vandoor. Beiden zijn nodig voor het schenken van tapbier in restaurants. En daar hangt een fors prijskaartje aan.

"De schade loopt in de 1.400 euro", vertelt John van Beem over de diefstal. Hij is samen met zijn dochter Julia eigenaar van de brasserie in de Almeerse havenkom.

125 euro statiegeld
Volgens Van Beem gaat het de dieven naar alle waarschijnlijkheid om het statiegeld op de fusten en flessen.

"Voor lege bierfusten is dat dertig euro per stuk, maar de koolzuurflessen minimaal 125 euro." De eigenaar verwacht dat de fusten ergens bij cafés of groothandelaren worden ingeleverd.

"Daar komen dan nog de misgelopen inkomsten van het gestolen bier bij." Volgens Van Beem is het de tweede keer in korte tijd dat de opslag is opengebroken.

Hij baalt ontzettend van de diefstal. "Je wilt natuurlijk niet voor niks werken, en dat gebeurt zo wel."

Fusten zeldzaam doelwit
Buur-café Het Lievertje in Almere Haven herkent het verhaal van de brasserie. "Wij hebben net een nieuw slot op de opslag gezet, dus misschien hadden we geluk", vertelt de eigenaar.

John van Beem heeft nu alle opgeslagen spullen verplaatst naar het restaurant, om verdere diefstallen te voorkomen.

In Flevoland zijn fustendiefstallen schaars. Eerder was wel een supermarkt in Almere slachtoffer van fustendiefstal. In 2022 maakte een 35-jarige man maar liefst 650 bierfusten buit, maar hij werd direct daarna opgepakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel