Al zeven jaar wordt erover gesproken, nu kan het herdenkingsmonument er eindelijk komen

LELYSTAD • Wo 17 juli 2024 | 11:24 • Woensdag 17 juli 2024 | 11:24

De bouw van het nieuwe herdenkingsmonument in het Zilverpark in Lelystad kan definitief doorgaan. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft dinsdagavond voor gestemd.

Leefbaar Lelystad en de PVV dienden nog een voorstel in om de bouw uit te stellen tot 2030, of zoveel eerder als financieel mogelijk is. Zij vinden het nu niet verantwoord om 1,5 miljoen euro uit te trekken, terwijl de gemeente vanaf 2026 minstens 17 miljoen moet bezuinigen.

Forum voor Democratie en Mooi Lelystad steunden het voorstel. Mooi Lelystad herhaalde haar kritiek uit een eerdere commissievergadering dat het monument te dicht bij de skatebaan komt aan de overzijde van het Zilverpark. Die wordt nog uitgebreid, wat de locatie van het monument nog meer onverenigbaar maakt met die van de skatebaan.

Geld is al gereserveerd
Maar een meerderheid van andere partijen vindt dat de bouw van het monument moet doorgaan. Zij stellen dat de anderhalf miljoen euro vorig jaar al in de begroting is gereserveerd.

Ook is er al zeven jaar over een nieuw monument gesproken en vinden sommige fracties verdere vertraging onwenselijk. Vooral omdat volgend jaar 80 jaar vrijheid sinds de Tweede Wereldoorlog wordt gevierd.

Bouwtijd wordt krap
Het wordt overigens wel krap om het monument gereed te hebben voor Dodenherdenking volgend jaar. De bouw moet nu worden aanbesteed en daarna moet een aannemer aan de slag, zei ontwerpster Arna Mackic.

Markic volgde de discussie vanaf de tribune en toonde zich opgelucht dat een meerderheid van raad nu akkoord is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel