Herdenkingsplek Zilverpark Lelystad lijkt politieke goedkeuring te krijgen

LELYSTAD • Wo 26 juni 2024 | 11:39 • Woensdag 26 juni 2024 | 11:39

Het lijkt er op dat een meerderheid van de Lelystadse gemeenteraad zich kan vinden in het nieuwe ontwerp voor het herinneringsmonument in het Zilverpark. Vanuit veel fracties zijn er complimenten voor de manier waarop dit ontwerp tot stand is gekomen en de manier waarop het na kritiek aan is gepast.

Met name het feit dat alle bij de dodenherdenking betrokken partijen, maar ook een klankbordgroep van omwonenden, buitengewoon enthousiast zijn over de plannen, kan op brede instemming en waardering van de gemeenteraad rekenen.

Ongelukkige timing
Ja, het schuurt dat de gemeenteraad nu een besluit moet nemen om 1,5 miljoen euro aan een nieuw herinneringsmonument uit te geven, terwijl er eerdaags ook gepraat moet worden over 5 tot 17 miljoen euro aan bezuinigingen.

"Het is een ongelukkige timing. En tegelijkertijd is het dat ook weer niet. Want volgend jaar, waarin we 80 jaar bevrijding herdenken, in een tijd waarin het onbegrip tussen mensen steeds groter wordt, is het mooi om te zien dat bij de totstandkoming van deze plannen dat onbegrip juist minder is geworden en dat dit geleid heeft tot verbinding," zei Marieke van Hove (VVD) dinsdagavond.

Kritiek op locatie
Mooi Lelystad is kritisch op de plek: het Zilverpark. Roel Velstra vindt dat een herdenkingsmonument, waar je ook op andere momenten moet kunnen herdenken, in een stille omgeving moet worden geplaatst. "Niet in de buurt van een skatepark dat wordt uitgebreid, met jongeren die veel lawaai maken als ze skaten."

Ontwerper van de plek Arna Mackic, gaf aan dat juist de bij de herdenking betrokken partijen graag een plek wilden in de stad. "Niet een plek waar je maar een paar keer per jaar komt, maar een plek juist in de stad, waar ook jongeren komen." Ze gaf aan dat juist de skaters ook een hele enthousiaste groep is die betrokken is bij deze plannen.

Ook wethouder Sjaak Kruis weerlegde de kritiek van Mooi Lelystad. "Op de Dam in Amsterdam staat ook een monument, middenin de stad. Daar kun je alle dagen van het jaar herdenken, met het rumoer van de stad om je heen, en op 4 mei is het er twee minuten stil."

Pieter Frankema (ChristenUnie) vond de kritiek van Mooi Lelystad op de plek zelfs volledig ongepast. "Dat is een schoffering van het proces en van alle partijen die hierbij betrokken zijn geweest. Ons past als raad hierin bescheidenheid: als al die partijen het er over eens zij dat dit een goede plek en een mooi ontwerp is, wie zijn wij dan om iets anders te vinden of te vinden dat het ergens anders moet?"

Eerdere besluiten
Vooralsnog zijn drie partijen uitgesproken tegen de plannen. Mooi Lelystad en de PVV vinden dat het veel te veel geld kost en ergens anders moet. Leefbaar Lelystad vindt ook dat het teveel geld kost, en merkte verder nog op dat het skatepark wat haar betreft juist naar het Woldpark moet.

Maar de gemeenteraad heeft eerder al besloten dat het nieuwe skatepark bij de huidige skatebaan komt en dat het Zilverpark de locatie moet zijn voor een nieuw herinneringsmonument. Die besluiten zijn dus volgens wethouder Kruis al genomen.

Hij is blij dat hiermee een proces ten einde wordt gebracht dat al zeven jaar duurt, en waarin de organisatie die jaarlijks de dodenherdenking op 4 mei organiseert al jaren vraagt om een andere herdenkingsplek dan de huidige in het Stadspark. Die plek kan de grote stroom bezoekers jaarlijks niet meer aan en is ook slecht toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.

Enthousiaste omwonenden
Overigens werd de gemeenteraad dinsdag voor de behandeling van dit onderwerp toegesproken door Frans van Unen, die namens de omwonenden van het nieuwe appartementencomplex Zilverpoort sprak.

Hij stak zijn enthousiasme over het ontwerp voor de plek niet onder stoelen of banken en was ook buitengewoon onder de indruk van hoe de omwonenden betrokken zijn bij de plannen en hoe er met hun inbreng en kritiek ook daadwerkelijk wat gedaan is in het definitieve ontwerp.

"Ik ben blij met deze toevoeging aan het Zilverpark. En ja, het kost geld. Maar als je naar de kapitaallasten kijkt, die over vele jaren kunnen worden uitgesmeerd, dan heb ik uitgerekend dat het om maar een tienduizendste deel van de gemeentelijke begroting gaat."

Over twee weken neemt de raad een beluit over dit onderwerp.

Dit verhaal is gemaakt in samenwerking met Kees Bakker. Hij richt zich voor Radio Lelystad op verhalen uit Lelystad. Radio Lelystad en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel