Gepassioneerde studenten graven schip op dat vijf eeuwen geleden de Zuiderzee bevoer
De komende weken gaan studenten een compleet schip uit de zestiende eeuw opgraven. Het houten visserschip ligt in het buitengebied van Zeewolde. Het is het derde jaar op rij dat er onderzoek wordt gedaan naar het wrak.
Als je niet weet waar het ligt zou je er zo langsrijden. Aan de rand van het Hulkesteinse bos, verscholen tussen de bomen, is zo'n 500 jaar geleden een schip vergaan.
"Al was dat toen nog de Zuiderzee", zegt maritiem archeoloog Wouter Waldus. "Zo'n schip had allerlei functies: visserschip, sleepboot of vervoer van soldaten. Dit is vermoedelijk één van de oudste die we kennen."
Derde opgraving
Twee jaar geleden is begonnen met de opgraving. Toen is alleen het achterdeel opgegraven om te kijken of het de moeite waard was om ook de rest op te graven.
Omdat de archeologen zagen dat de conditie hard achteruit ging, is besloten om het gehele bloot te leggen en uit de grond te halen. Het schip is zo'n zestien meter lang en meer dan vijf meter breed. Daarmee is het een klein waterschip, want de meeste waren rond de twintig meter lang.
Om zoveel mogelijk te kunnen documenteren zijn maritieme archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en studenten van de Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland tot begin augustus druk bezig met het opgraven van het schip.
Studenten aan het werk
Eén van hen is tweedejaars student Anisa Peters. Zij heeft als taak om de klei dat in het scheepswrak zit eruit te halen. "Zo kunnen we straks beter zien hoe de balken in het schip lopen."
Omdat het gaat om een eeuwenoud schip kan de student niet al te grof te werk gaan. "Hoe hoger je komt, hoe kwetsbaarder het hout is en daar moet je wel voorzichtig mee omgaan."
Als het klei uit schip is gehaald, moet een groot gedeelte daarvan worden gezeefd. De verantwoordelijkheid daarover heeft derdejaars student Thirza Fransen. "Het duurt even om het eraf te krijgen. Het is misschien niet de meeste charmante taak, maar het is wel belangrijk werk."
Zo vond Fransen eerder al kieuwen en ribjes van een vis. "Het is heel mooi materiaal, want specialisten kunnen achterhalen wat voor vis het is geweest." Bij het onderzoek wordt gebruikgemaakt van de meest moderne technieken. Zo zorgt zesdejaars student Robin Jonker ervoor dat er een 3D scan gemaakt wordt van de scheepsonderdelen.
"Voorheen zouden we dit op papier hebben getekend, maar een 3D-model is een stuk nauwkeuriger."
Gedeelde passie
Wat de archeologen en studenten gemeen hebben is een gedeelde passie voor scheepsarcheologie. "Bij schepen komt alles samen", vertelt Jonker. "Alles van hoe wij vroeger leefden komt samen op zo'n schip. En dat vind ik erg speciaal."
Voor liefhebbers van scheepsarcheologie is er 3 augustus van 11:00 tot 15:00 uur een open dag. De studenten geven dan een rondleiding.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Nieuwsoverzicht 21/11 | Almere 'hoofdstad kindermishandeling' • Veel geld gevonden in vliegtuig
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Nog steeds veel meldingen van kinder...
-
Moestuin voor eenzamen en alcoholvrije cocktailavond: dit zijn de 'Beste ideeën van Dronten'
DRONTEN • Do 21 november • Donderdag 21 novemberElk jaar roept de gemeente Dronten inwoners op om 'het beste idee van Dronten' te verzinnen: een idee dat het makkelijker moet maken voor mensen met een laag inkomen om mee te doen met de maatschappij...
-
Windparkfonds keert geld uit aan 32 Zeewolder projecten
ZEEWOLDE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberVan een bladblazer voor de ijsclub tot extra parkeerruimte voor de voedselbank en van renovatie van het jongerencentrum tot een pilot op een stadsboerderij. Het Fonds Windpark Zeewolde kent dit jaar b...