Studenten graven eeuwenoud schip op voordat het hout vergaat

ZEEWOLDE • Di 4 juli 2023 | 20:32 • Dinsdag 4 juli 2023 | 20:32

Studenten archeologie helpen de hele maand juli mee om een zestiende eeuws waterschip op te graven in het Hulkesteinse Bos. Vorig jaar werd dat ook al gedaan in Zeewolde, maar toen werd alleen het achterste deel opgegraven. Samen met maritiem archeologen graven ze nu het hele schip op. De conditie van het schip gaat namelijk hard achteruit en daarom moet het zo snel mogelijk blootgelegd worden.

"Het hout is turfachtig geworden", zegt maritiem archeoloog Wouter Waldus. "Het ligt niet onder de grondwaterstand en na verloop van tijd vergaat het dus. Om die reden gaan we het nu opgraven." De studenten die meehelpen doen dat onder de naam Veldschool Scheepsarcheologie Flevoland. Tijdens dit project leren de studenten van alles over archeologie. "Ze gaan opgraven, maar ze gaan ook helpen met de reconstructie van een waterschip in Batavialand. Op die manier hopen we een nieuwe generatie op te leiden voor maritiem erfgoed," zegt Baltus.

Het klassieke visserschip
Het schip dat opgegraven wordt is een zogenoemd waterschip: "Dat is het klassieke visserschip van de Zuiderzee. Die schepen hebben hier eeuwenlang rondgevaren. Ze visten met grote sleepnetten en ze hadden een waterhoudend compartiment aan boord, de bun. Daarmee brachten ze de vis naar de steden," zegt Waldus.

Het schip komt uit de vijftiende eeuw. Het is zo'n zestien meter lang en 5.5 meter breed. Het is een kleine variant van het waterschip. De meeste schepen van dit type zijn rond de twintig meter lang.

Reconstrueren niet mogelijk
Het schip in originele staat reconstrueren is volgens maritiem archeoloog Waldus niet mogelijk. "Het hout is dermate slecht dat het niet bewaard kan blijven. Dus we gaan alles documenteren. Dat doen we zo nauwkeurig mogelijk. Daarna is het op: dan gaan we het weggooien in het bos. In het bos komt het dan weer terug in de cyclus."

22 juli moet het gehele schip blootliggen. Dan wordt er ook een open dag georganiseerd waarbij iedereen een kijkje kan nemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel