'Klusteam' moet oudere huizen in NOP gaan verduurzamen

NOORDOOSTPOLDER • Za 13 juli 2024 | 12:01 • Zaterdag 13 juli 2024 | 12:01

Een gemeentelijk klusteam moet vanaf volgend jaar hulp gaan bieden bij het verduurzamen van oudere huizen in Noordoostpolder. Het gaat om hulp bij het nemen van kleine energiebesparende maatregelen.

De hulp is bedoeld voor bewoners van een huis met energielabel D tot en met G. Zij konden vorig jaar en in 2022 ook al hulp krijgen bij het aanvragen van subsidies en het verduurzamen van hun huis.

Alleen liep deze service via een externe partij en daar wilde de gemeente vanaf. Een duidelijke aanpak ontbrak en inspelen op wensen en vragen gebeurde veel minder, was de conclusie.

Bestrijden van energiearmoede
Het idee is nu dat klussers vanaf begin volgend jaar op afspraak langskomen. Zo worden inwoners met energiearmoede benaderd. Ook is later dit jaar een aanvraag voor de klushulp te doen via de gemeentelijke website.

Het doel is om hun woning zoveel mogelijk te isoleren en duurzaam te verwarmen. Dat moet het wooncomfort vergroten en de energierekening laten dalen.
Klussers met afstand tot de arbeidsmarkt
De gemeente wil voor de samenstelling van het klusteam samenwerken met lokale organisaties,
zoals de Werkcorporatie, Concern voor Werk en het UWV. Zo kunnen ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag in het klusteam. Een coördinator gaat het team begeleiden.

De service moet betaald worden met Rijksgeld dat de gemeente heeft gekregen. De gemeenteraad heeft toestemming gegeven om dit geld in te zetten voor het verduurzamen van huizen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel