Almeerder (19) verdacht van bendegeweld in Groningen: "Ik wist niet dat er geschoten werd"

ALMERE • Do 11 juli 2024 | 18:00 • Donderdag 11 juli 2024 | 18:00

De rechtbank in Groningen heeft besloten een 19-jarige verdachte van betrokkenheid bij bendegeweld in Oude Pekela en Winschoten voorlopig vrij te laten. Wel krijgt de Almeerder in afwachting van zijn definitieve berechting een enkelband.

De verdachte heeft toegegeven 10 juli vorig jaar chauffeur geweest te zijn bij beschietingen op een woonhuis en winkelpand in Oude Pekela. Hij kreeg 150 euro voor die klus, schrijft RTV Noord.

Drie dagen later was hij weer chauffeur. Toen werd club La Luna in Winschoten beschoten. Dat leverde hem tweehonderd euro op. De opdracht voor de beide 'snordersritjes' - zoals de officier van justitie het noemde - had hij gekregen via de (deels anonieme chatapp) Snapchat.

'Nog nooit in Groningen geweest'
Tijdens een inleidende zitting ontkent de verdachte met klem dat hij op de hoogte was van de doelen van de ritten. In Groningen was hij ook nog nooit geweest. Hij zegt niet beter te weten dan dat hij was ingehuurd als chauffeur 'door onbekenden'.

Hem zou verteld zijn dat ze naar Oude Pekela en Winschoten gingen omdat de betrokkene ruzie zou hebben met zijn vriendin. "Ik wist niets over een vuurwapen. Ik wist niet dat er geschoten werd", verklaarde hij.

"Je zit in 6 vwo. Je bent toch niet op je achterhoofd gevallen?"

— Rechter

De rechters plaatsen tijdens de zitting kritische kanttekeningen bij dat betoog. "Je zit in 6 vwo. Je bent toch niet op je achterhoofd gevallen? Je vraagt helemaal niets? Je doet alsof je de onschuld zelve bent."

Zijn medeverdachten kende hij niet, beweert hij bij hoog en laag. De afspraak om zijn medeverdachten bij beide klussen met de auto op te pikken werd ook weer gemaakt via Snapchat.

'Hij riep: snel weg hier'
Bij het schietincident bij de woning in Oude Pekela werd de schutter achtervolgd door 'een kale man'. Zijn passagier sprong in de auto. "Hij riep: snel weg hier. Dat heb ik ook gedaan, maar een wapen heb ik niet gezien."

Uit gegevens van zijn telefoon doemt wel een ietwat ander beeld van zijn rol op. Zo gebruikte hij volgens het politieonderzoek bepaalde termen uit de drugswereld. En één van de rechters: "Als ik dat beluister denk ik: je was met dingen bezig waarmee je zei niet bezig was."

Medeverantwoordelijk voor poging tot moord
Gewonden of erger zijn er niet gevallen bij de schietpartijen. Toch vindt het Openbaar Ministerie (OM) dat de jonge Almeerder in beide gevallen ook als chauffeur medeverantwoordelijk is voor het schieten.

Daarbij wordt hij in het geval van het schieten op het woonhuis door justitie medeverantwoordelijk gehouden voor een poging de bewoonster van het leven te beroven.

'Het gaat om zeer ernstige feiten'
De officier van justitie maakte duidelijk dat het een lastige afweging is de verdachte in afwachting van zijn definitieve berechting op vrije voeten te stellen.

"Het gaat om zeer ernstige feiten, waarop hoge straffen staan. Er is sprake van een geschokte rechtsorde. In dit geval maken we geen bezwaar, maar dan wel onder strenge voorwaarden, zoals onder elektronisch toezicht."

De verdachte is nog niet vrij om te gaan staan en gaan waar hij wil. Dat gebeurt pas als zijn enkelband werkt en dat kan nog een paar weken duren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel