Belangrijke mijlpaal voor Batavia wordt volgende week groots gevierd

LELYSTAD • Do 11 juli 2024 | 13:08 • Donderdag 11 juli 2024 | 13:08

De Batavia in Lelystad is volgende week zaterdag weer een stukje beter te zien voor het publiek. Dan wordt namelijk na jaren het windgaasdoek van het schip gehaald. Dat doek was opgehangen ter bescherming van de onderhoudswerkzaamheden erachter.

Het verwijderen van het doek ziet het museum als een belangrijke mijlpaal. Daarom wordt het volgende week zaterdag ook groots gevierd. De vlag wordt gehesen en er zullen om 13:15 uur saluutschoten klinken.

Bezoekers zijn hierbij welkom. De houten steigers rondom zullen wel blijven staan vanwege de schilderwerkzaamheden.

Steeds meer onderhoud nodig
Het schip is een reconstructie van de echte Batavia, die honderden jaren geleden zonk voor de kust van Australië. De reconstructie is inmiddels 40 jaar oud en dus bijna 'bejaard' voor het type schip. Vroeger gingen spiegelretourschepen namelijk maximaal 15 tot 25 jaar mee, waarna ze werden ontmanteld.

Museum Batavialand wil de reconstructie graag behouden, maar het schip verkeert nu in een staat waarbij voortdurend onderhoud vereist is.

"Dat wat het schip uniek maakt - zo waarheidsgetrouw mogelijk nagebouwd met 17de-eeuwse scheepsbouwtechnieken en dezelfde materialen als toen – is ook haar zwakte", aldus Batavialand.

Sociale klus
Om het schip te behouden wordt er deze zomer ook hard gewerkt. De opknapbeurt bestaat nu vooral uit schilderwerk en lichte timmerklusjes.

Volgens Museum Batavialand is het werken aan het schip ook een sociale aangelegenheid. De scheepsbouwers worden namelijk geholpen door studenten, vrijwilligers en deelnemers van het Werkbedrijf Lelystad. Daarnaast werken er ook ervaren scheepsbouwers, leermeesters en medewerkers van Museum Batavialand mee.

"De Batavia heeft liefde nodig, en die liefde proberen wij als Bataviateam er de komende maanden in te stoppen" aldus Simon Hoekstra, Hoofd Onderhoud van de Batavia. Het schip is deze zomer nog steeds te bezoeken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel