Geen simpele oplossing voor aanpak vandalisme bij scholen
Meer handhaving en toezicht en meer jongerenlokalen kunnen helpen om overlast en vandalisme rond scholen in Lelystad tegen te gaan. Mogelijk moeten schoolpleinen ook worden afgesloten of is een gedeeltelijk toegangsverbod nodig.
Dat zijn enkele mogelijkheden die schoolbesturen, handhavers en jongerenwerkers zien om het vandalisme tegen te gaan.
De raadscommissie sprak dinsdagavond over de golf aan vernielingen bij Lelystadse scholen. Dit voorjaar werden bij onder meer De Lepelaar, De Kring en kindcentrum Het Mozaïek ruiten ingegooid. Dat gebeurt vooral door hangjongeren, die op de schoolpleinen rondhangen.
Op vragen van de gemeenteraad zei burgemeester Mieke Baltus in mei dat zij slechts beperkte mogelijkheden heeft om rond scholen cameratoezicht en andere maatregelen in te voeren. Op initiatief van GroenLinks wilde de raad dinsdag de visie horen van de scholen, handhaving en Welzijn Lelystad.
Toegangsverbod
Cameratoezicht en verlichting met een bewegingssensor kunnen hangjongeren afschrikken en verjagen. Maar de drie Lelystadse schoolbesturen willen het liefste dat er rond de schoolgebouwen een toegangsverbod komt.
"Open schoolpleinen zijn mooi, maar het probleem is dat handhavers mensen niet mogen wegsturen. Er zou een strook van een meter rond het schoolgebouw moeten zijn met een bord met wetsartikel 461 er op dat je daar niet mag komen," aldus Marlies van der Tooren namens de drie schoolbesturen. Politie en handhavers (BOA's) krijgen dan een middel om hangjongeren aan te houden.
Precies regelen
Zo'n gebiedsverbod moet dan wel heel precies worden geregeld, aldus jeugd-BOA Milan Koopmans. Dat zou een verbod voor een bepaalde tijd en plek op het schoolplein kunnen zijn. Al is Koopmans er op zich voorstander van dat jongeren overal moeten kunnen hangen zolang ze maar geen overlast veroorzaken.
Om toe te zien op het verbod zijn dan wel meer handhavers gewenst. Lelystad heeft nu maar twee jeugd-BOA's, die zich speciaal met jongeren bezighouden. "Twee erbij voor de stad zou zeker helpen," aldus Koopmans. Dat kost geld, terwijl de gemeente Lelystad dit najaar voor zware bezuinigingen staat.
De gemeenteraad zal in het programma voor handhaving dan keuzes moeten maken, zo gaf wethouder Grimbergen aan. Tegelijk werkt de gemeente aan een pakket maatregelen om samen met de politie, handhaving en jongerenwerk de problematiek van het vandalisme aan te pakken. Hierover wordt binnenkort meer bekend.
Jongerenlokalen
Mooi Lelystad vroeg zich af wat er gebeurt als de schoolpleinen worden afgesloten. Waar blijven de hangjongeren dan?
Volgens Welzijn Lelystad zal het helpen, als die van de straat worden gehaald en terechtkunnen in jongerenlokalen of buiten bij jongeren ontmoetingsplekken. Dat kan helpen te voorkomen dat jongeren worden geronseld door criminelen, zoals nu gebeurt.
"Extra geld is niet direct de oplossing. Er is eerder behoefte aan meer ruimtes waar we met jongeren aan de slag kunnen. We denken dat daar de oplossing ligt. Het worden dan niet ineens allemaal leuke jongens, maar dan hangen ze wel bij ons en niet bij de scholen," aldus directeur Marieke Voogd van Welzijn.
Voor de schoolbesturen kunnen maatregelen niet snel genoeg komen. Volgens Marlies van der Tooren leiden de vernielingen aan de gebouwen en de onveilige situatie rond sommige scholen er toe dat personeel zich niet meer veilig voelt. Hetzelfde geldt voor omwonenden.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Almeerder Abed nog enige Nederlander in Gaza die weg wil en dat niet kan
LELYSTAD • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariAlmeerder Abed al Attar is de enige Nederlander die nog tegen zijn wil vast zit in de Gazastrook. Dat meldt minister van Buitelandse Zaken Caspar Veldkamp. Volgens de minister wil Israël Abed niet laten...
-
2320 muskusratten gedood; waarom wordt het dier uitgeroeid in Flevoland?
FLEVOLAND • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariBestrijders hebben vorig jaar 2320 muskusratten gedood in Flevoland, dat is een kwart meer dan het jaar ervoor. Door vallen die in het water zijn gezet, worden ze gedood. Vervolgens worden de kadavers...
-
Jeugddetentie, proeftijd en behandeling voor overval op Primera Parkwijk
ALMERE • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariEen jongen van 17 die vorig jaar februari samen met anderen de Primera in de Almeerse Parkwijk overviel, is veroordeeld tot 270 dagen jeugddetentie en een proeftijd van twee jaar. De jongen kreeg de straf...