Verscherpt toezicht bij scholen na vandalisme, camera's ophangen niet mogelijk

LELYSTAD • Wo 29 mei 2024 | 9:02 • Woensdag 29 mei 2024 | 9:02

Burgemeester Mieke Baltus van Lelystad ziet op dit moment geen mogelijkheden om cameratoezicht in te voeren rond de scholen Lepelaar en De Kring. Wel komen er betere hekken en wordt het toezicht verscherpt.

Dat zeiden de burgemeester en wethouder Dennis Grimbergen dinsdagavond in de gemeenteraad op vragen van JongLelystad en Mooi Lelystad.

De twee fracties zijn bezorgd over de recente vernielingen bij de twee scholen en in het aangrenzende Bultpark. Bij de Lepelaar, De Kring en kindcentrum Het Mozaïek werden eerder deze maand tientallen ruiten ingegooid. Bewoners van de aangrenzende wijken hebben de gemeente in een brandbrief gevraagd om maatregelen te nemen.

Uiterste maatregel
De burgemeester gaf aan dat zij bereid is om haar 'gereedschapskist' met bevoegdheden in te zetten om het vandalisme aan te pakken. Maar cameratoezicht hoort daar niet bij. Dat mag alleen als 'uiterste maatregel' en na een goede onderbouwing en goedkeuring door het Openbaar Ministerie. Die ontbreekt nog. Wel mogen de scholen zelf camera's ophangen, aldus burgemeester Baltus.

Toch zegt de gemeente dat ze niet stilzit. Wethouder Grimbergen kondigde aan dat er rond De Kring extra hekken geplaatst worden om hangjongeren te weren.

Jongerenwerkers
Ook gaan de jeugd-boa's en jongerenwerkers meer toezicht houden op tijdstippen dat jongeren vaak rond de gebouwen hangen. Jongerenwerkers willen de hangjongeren stimuleren om naar ontmoetingsplekken te gaan, zoals die bij de Hanzeborg en Atolplaza.

De gemeente gaat in gesprek met omwonenden van het Bultpark, waar ook veel sprake is van vandalisme. Wethouder Grimbergen zei dat zich in Lelystad dit jaar tot nu toe 148 gevallen van vandalisme hebben voorgedaan tegen 194 in dezelfde periode van vorig jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel