Storm aan reacties op wooncoaches Almere: 'We willen niet verhuizen naar een andere woning'

FLEVOLAND • Di 9 juli 2024 | 19:30 • Dinsdag 9 juli 2024 | 19:30

"Over mijn lijk dat ik in een flatje ga zitten", "Deze mensen moeten het wel zelf willen!" en "Een trap of huislift en een tuinman zijn toch echt goedkoper". Het is een greep uit de reacties op een bericht van Omroep Flevoland over wooncoaches in Almere.

Die coaches moeten zorgen voor doorstroming op de woningmarkt. Zo kunnen ouderen naar een kleiner huis verhuizen, waarna ruimte ontstaat voor jonge gezinnen.

Door de hogere lasten en het sociale netwerk blijven alleen veel mensen in hun koophuis zitten, reageren lezers. "Appartementen of gelijkvloerse bungalow zijn niet te betalen en dan heb ik het nog niet eens over een VVE", zegt Frans Vos op onze Facebookpagina. "Helaas blijf ik lekker zitten in mijn huidige woning."

"Ik blijf hier tot het echt niet meer gaat"

— Annelies Callenbach

Hans ten Oort stelt dat je een afbetaalde koopwoning niet zo snel verlaat. "De meeste ouderen met een koophuis vanaf het begin, wonen voor een prikkie of gratis", zegt hij. "Een trap of huislift en een tuinman zijn toch echt goedkoper dan een appartement in de vrije sector met een mini balkonnetje."

Ten Oort stelt dat huizen zoals dat van hem vanzelf een keer in de verkoop komen. Anderen zeggen dat dat pas gebeurt als ze zijn overleden.

Ook geven veel mensen aan dat 'wooncoaching' geen verplichting moet zijn. "Wat het belangrijkste is: deze mensen moeten het wel zelf willen!", laat Rob Koning weten.

Over mijn lijk dat ik in een flatje ga zitten"

— Hannie van 't Hoenderdaal

Wooncoaching is niet verplicht
De wooncoaches zijn actief in Almere. Woningcorporatie De Alliantie begeleidt huurders naar een beter passende woning. Ook welzijnsorganisatie De Schoor houdt zich ermee bezig. Wie dat wil, kan bij de organisaties aankloppen en met de coach in gesprek gaan.

De Alliantie geeft als reactie op het Facebookbericht aan dat 'wooncoaching' geen verplichting is. Buitendienstmedewerkers en complexbeheerders hebben zicht op de huizen van de corporatie. Zo kunnen huurders wel worden benaderd als De Alliantie het idee heeft dat hun huis te groot voor hen is geworden.

Brief in de bus
Ook worden wel eens brieven verstuurd naar mensen in oudere wijken van wie de kinderen inmiddels mogelijk uit huis zijn.

Volgens de woningcorporatie zijn beren op de weg makkelijk op te lossen. Zo kunnen huurders soms de oude huur meenemen naar de nieuwe woning.

De Schoor stelt dat veel begint bij informatie. Die organisatie ziet dat ouderen vooral na afloop zeggen: 'Dit had ik eerder moeten doen'.

Ouderenbonden denken na over oplossingen
Ouderenbond ANBO zegt voorstander te zijn van doorstroming op de woningmarkt. "We snappen dat het krom voelt, maar het is wel hoe het gaat als je gaat verhuizen naar iets anders", zegt een woordvoerder over de kritiek op Facebook. "Je maakt je leven comfortabeler en meer passend bij je omstandigheden."

ANBO zette eerder dit jaar het project 'Krachtig ouder worden' op om voor de komst van eventuele gebreken al na te denken over je toekomst.

Zo volgen gesprekken in de buurt om ideeën en oplossingen te bespreken. In onze provincie volgen deze bijeenkomsten in elk geval in Almere en Dronten, aldus de woordvoerder.

Netwerk versterken
De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Flevoland zegt dat de discussie voors en tegens kent. De bond kent de geluiden dat leden in hun huis willen blijven wonen vanwege de lage woonlasten en hun netwerk. Dan zet KBO in op het versterken van dat netwerk zodat thuiswonen ook in de toekomst mogelijk blijft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel