Code oranje in Flevoland voorbij, weinig overlast en schade

FLEVOLAND • Di 9 juli 2024 | 15:40 • Dinsdag 9 juli 2024 | 15:40

Het KNMI gaf dinsdag voor het hele land code oranje af, vanwege mogelijk zware onweersbuien met kans op veel regen, hagel en harde windstoten. Die buien trokken ook zeker over Flevoland, maar uiteindelijk was er van overlast in onze provincie nauwelijks sprake.

Wel trok een zogenoemde shelfcloud 's avonds veel bekijks. De bijzondere 'kraagwolk' die de onweersbui vooruitsnelde, werd veelvuldig vastgelegd.

Deze dronebeelden zijn gemaakt bij het Hollandse Hout in Lelystad, de eerste timelapse bij Almere Poort en de tweede timelapse bij Batavia Haven:

De buien trokken vanaf het begin van de avond over de provincie maar zorgden voor weinig overlast en schade in Flevoland.

In de loop van de avond werd de waarschuwing van het KNMI voor Flevoland en het IJsselmeergebied afgeschaald naar code geel. Rond 22.00 uur gold er geen enkele waarschuwing meer in onze provincie.

Lelystad

Dirk Wijnen

Almere Stad

Lelystad-Haven

Almere

Leny Jansen

Lelystad

Rob Jacobs

Creil

Tommy
Welke codes zijn er?
Wat betekenen de codes geel, oranje en rood eigenlijk? En wanneer wordt welke code afgegeven? Volgens weervrouw Diana Woei zijn er verschillende gradaties van gevaarlijk weer, zoals onweer, veel regen, hagel, windvlagen en mist. Ook wordt er in de winter soms gewaarschuwd voor ijzel en strenge vorst. 

Code geel: wees alert
De weercodes die het KNMI afgeeft, gaan van geel naar rood. Geel geeft de minste overlast aan. "Code geel kan al twee dagen van tevoren worden afgegeven door het KNMI zonder overleg met andere instanties", legt Woei uit. "Het is een waarschuwing waarbij je zelf moet inschatten wat de dreigende weersomstandigheden voor jou betekenen, dus gebruik je gezonde verstand."

Bij code geel voor onweer roept het KNMI op om vooral alert te zijn. Volgens het weerinstituut is er dan kleine kans op levensgevaarlijke blikseminslagen en kans op overlast bij bijvoorbeeld sport en evenementen.  

Het is bij deze waarschuwing niet verstandig om het open water op te gaan of je in weilanden te bevinden. Schuil ook niet onder bomen, gebruik geen paraplu en blijf uit de buurt van hoge punten.  

Lees ook: KNMI geeft code oranje voor heel Nederland. Dit merk je ervan in Flevoland

Ook is er door zware regen en windstoten kans op overlast en schade, bijvoorbeeld ondergelopen kelders en tuinen. Daarnaast is er kans op brand bij blikseminslag. Het KNMI raadt aan om losse spullen, zoals tuinmeubels en afvalcontainers vast te zetten of binnen te brengen. Ook is het verstandig om stekkers uit het stopcontact te halen en kelders af te sluiten als dat kan.  

Daarnaast is het extra opletten geblazen in het verkeer. Auto's kunnen gaan slippen door veel water op de weg en het zicht kan slechter worden. Kleine wegen en tunnels kunnen door wateroverlast worden afgesloten. Ook kunnen windstoten volgens het KNMI lastig zijn voor fietsers, vrachtwagens en auto's met aanhanger of caravan.  

Het KNMI tipt bestuurders om langzamer te rijden, grotere afstand tot andere chauffeurs te houden en niet door grote waterplassen te rijden.

ANP
Code oranje: wees voorbereid
De tweede weercode is code oranje, zoals dus ook vandaag was afgegeven. "Bij deze code is de impact groter van het mogelijke gevaarlijke weer, dus bij onweer meer ontladingen, grotere regenintensiteit en forsere windvlagen", legt Diana Woei uit. "Het KNMI overlegt in dat geval met diverse instantie zoals ProRail, het nationaal crisisteam, de verkeerscontrole, politie en brandweer. De weercode wordt op zijn vroegst 24 uur van tevoren bekendgemaakt.  

Het KNMI waarschuwt mensen dan om voorbereid te zijn op mogelijk zware onweersbuien. "Bereid je goed voor op het naderende slechte weer en houd er zeker rekening mee", zegt Diana Woei. 

Als deze code wordt afgegeven, is er namelijk volgens het KNMI ook kans op ongelukken. Grote hagelstenen zouden mensen en dieren kunnen verwonden. Net zoals bij code geel is het niet verstandig om open water op te gaan of in weilanden te lopen, niet onder bomen te schuilen, geen paraplu te gebruiken en uit de buurt te blijven van hoge punten. 

Naast kans op overlast en schade rond het huis door regen, windstoten en blikseminslag, kun je ook schade verwachten door grote hagelstenen die terechtkomen op planten, kassen en andere voorwerpen. 

Wie onderweg is tijdens code oranje kan te maken krijgen met een grote kans op slippen en slecht zicht. Ook zijn zware windstoten gevaarlijk voor fietsers, vrachtwagens en auto's met aanhanger of caravans.  

Daarnaast kan de weg glad zijn door hagelstenen en kunnen treinen en bussen uitvallen. Ook kunnen watersporters en de kleine scheepvaart in de problemen komen door plotselinge zware windstoten. 

Soms kan Rijkswaterstaat adviseren om alleen de weg of het water op te gaan als dat echt nodig is. Ook kun je rekening houden met een langere reistijd in het openbaar vervoer en is het verstandig om als automobilist langzamer te rijden, grotere afstanden te bewaren en niet door grote waterplassen te rijden.

Code rood: onderneem actie en blijf binnen
"Alarmbellen moeten voor iedereen echt afgaan bij code rood", zegt weervrouw Diana Woei. "Deze wordt 12 uur voor het verwachte gevaarlijke weer afgegeven. Dan is de kans op overlast of ontwrichting van de samenleving groot, en moet je dus actie ondernemen en binnen blijven."

Volgens het KNMI is het bij deze weercode verstandig om niet naar buiten te gaan, tenzij het echt nodig is. Er is grote kans op blikseminslag, grote hagelstenen en ongelukken door de buien. Ook kunnen zeer grote hagelstenen gebouwen, auto's, planten en kassen beschadigen.  

Daarnaast is er grote kans op slippende auto's, slecht zicht en gladde wegen door hagelstenen. Ook kunnen treinen en bussen uitvallen en kunnen er problemen ontstaan voor watersporters en de kleine scheepvaart door plotselinge, zeer zware windstoten. Code rood wordt ook wel een weeralarm genoemd.

Wat als er een boom omvalt?
Bij zware onweersbuien met windstoten is er dus kans op schade aan de omgeving. Omvallende bomen en schuttingen kunnen voor veel problemen zorgen. De brandweermeldkamer wordt dan vaak overspoeld door meldingen.

De brandweer geeft daarom tips voor wie je het beste kunt bellen als je iets ziet gebeuren door de storm. 

Als het gaat om een levensbedreigende situatie, zoals een boom die dreigt om te vallen op de weg, waardoor er ongelukken kunnen ontstaan, is het verstandig om 112 te bellen.

Als de melding niet direct levensbedreigend is, zoals een boom die dreigt om te vallen náást de weg op andere bomen of groen, dan kan er gebeld worden met het algemene nummer van de brandweer: 0900-0904.

In onderstaande afbeelding deelt de brandweer nog meer tips. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel