Almere krijgt misschien een buurtrechtbank, maar wat is dat eigenlijk?

ALMERE • Di 9 juli 2024 | 6:00 • Dinsdag 9 juli 2024 | 6:00

Hij bestaat al in verschillende steden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, de zogenoemde buurtrechter. De ervaringen zijn positief en verschillende instanties zijn enthousiast. DENK in de gemeenteraad van Almere stelt voor een dergelijke rechtbank in te stellen.

Een buurtrechter is een echte rechter. Hij behandelt verschillende strafzaken en doet uitspraak in een buurtrechtbank in de wijk, dichtbij mensen. Voorafgaand aan de zitting verzamelt de buurtrechter zoveel mogelijk informatie over de situatie van de verdachte. Het gaat vooral over verdachten met veel problemen tegelijk.

Hoe werkt het?
Wanneer duidelijk is dat een verdachte met meervoudige problemen kampt, kan een officier van justitie besluiten een strafzaak voor te leggen aan de buurtrechter. Te denken valt aan schuldenproblematiek, leerplichtzaken, drugsgebruik, schoolverzuim, problemen binnen het gezin of huisvestingsproblemen.

Tijdens de zitting zijn niet alléén de verdachte, de buurtrechter, de officier van justitie en de advocaat aanwezig, maar ook vertegenwoordigers van bijvoorbeeld een wijkteam van de gemeente, mensen van de reclassering of hulpverleners. Die delen alle beschikbare informatie met elkaar.

Het doel is om een compleet beeld te hebben van de verdachte voordat de buurtrechter zijn uitspraak doet. Op basis van de informatie wordt ook gekeken hoe de verdachte geholpen kan worden om herhaling te voorkomen.

Het streven is om de veiligheid, de leefbaarheid en het maatschappelijk welzijn in die buurt te verbeteren. Door deze aanpak wordt ook gehoopt dat verdachten niet in handen vallen van criminelen.

Buurtrechtbank Venserpolder een groot succes
In de wijk Venserpolder in Amsterdam Zuidoost bestaat zo'n buurtrechtbank ruim tweeënhalf jaar. Het is een initiatief van de rechtbank Amsterdam, de gemeente Amsterdam, de politie en het Openbare Ministerie. Die werken samen met het wijkteam en de organisaties die in de buurt actief zijn.

De buurtrechtbank werd na een evaluatie tot een succes bestempeld. Dankzij het grote netwerk dat is opgebouwd zijn deskundigen snel gevonden.

Buurtrechter Samir Djebali is vanaf het begin betrokken bij de buurtrechtbank in Venserpolder. Volgens hem is de informatie rond een verdachte essentieel om betere beslissingen te nemen.

Bijvoorbeeld op het moment dat iemand schulden heeft. "Die schulden leiden tot stille armoede en mensen gaan diefstallen plegen. Ja, dan is het goed om al dat soort informatie te krijgen om iemand te helpen. Dat zou zomaar herhaling kunnen voorkomen. Veel meer dan een harde beslissing en een kale straf."

Er is voor de Venserpolder gekozen omdat het één van de Amsterdamse wijken is waar relatief veel bewoners te maken hebben met een opeenstapeling van problemen. Er zijn plannen om buurtrechtbanken op te richten in verschillende Amsterdamse stadsdelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel