Hoe lang kun je nog voor 'normale prijs' winkelen in Buiten? Winkeliers optimistisch

ALMERE • Vr 5 juli 2024 | 17:23 • Vrijdag 5 juli 2024 | 17:23

Er zijn zorgen over de toekomst van het winkelcentrum in Almere Buiten. Volgens de verontruste centrummanager Jimmy van der Vliet hebben de ondernemers moeite met stijgende kosten en concurrentie van online shoppen. Bovendien zijn er plannen om het parkeren in Buiten duurder te maken. Omroep Flevoland maakte een rondgang langs de winkeliers aan het Globeplein.

"Ik zou dat jammer vinden", zegt Danielle van Straten van Chocolaterie Smikky over de voorgenomen verhoging van parkeertarieven. Het is juist de betaalbaarheid die het winkelgebied voor mensen toegankelijk houdt, denkt ze: "Hier kun je nog voor een normale prijs winkelen". En dat helpt. De snoepwinkel doet momenteel goede zaken: "De mensen gaan hier altijd wel tevreden de deur uit."

Noodklok
Afgelopen week ontving de gemeenteraad een brandbrief van oud-VVD raadslid en centrummanager Jimmy van der Vliet. Hij luidt de noodklok voor ondernemers in het winkelgebied rondom het Globeplein in Almere Buiten. In de afgelopen twee jaar heeft hij tien winkels zien vertrekken en dat is "meer dan tien procent van ons winkelbestand", schrijft hij.

'Wij gaan gewoon goed'

— Ramona Verburg, kinderwinkel

Toch zijn veel winkels die Omroep Flevoland spreekt momenteel positief over het gebied en de klandizie. Ramona Verburg van de Prenatal aan het Globeplein maakt zich geen zorgen: "Wij gaan gewoon goed". Al heeft dat ook met haar businessmodel te maken, geeft ze toe: kadootjes en kleding voor baby's en kleine kinderen. En ja, baby's worden toch wel geboren."

Online concurrentie
De Almeerse VVD-fractie zegt de zorgen van centrummanager Van der Vliet juist te herkennen. De fractie stelde maandag schriftelijke vragen over de gemeentelijke plannen. Het college zou ondernemers 'niet in de steek moeten laten', schrijft VVD'er Koen Bokhorst in de brief aan de raad.

Dat er minder mensen naar de winkels in Almere Buiten komen, herkennen ze een winkel verderop. In lingeriezaak Hunkemöller merken ze dat de online concurrentie groot is geworden. "Mensen bestellen online en komen hoogstens hier nog even passen", zegt Linda Luiken. Online shoppen is sinds corona blijvend populair. Toch zou het mogelijk zijn meer klanten te trekken, denkt Verburg. "Er zouden hier wel wat meer kledingwinkels mogen komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel