Dijkgraaf Klavers waarschuwt: 'Domme keuzes nu, grote problemen voor onze kinderen'

FLEVOLAND • Zo 7 juli 2024 | 9:00 • Zondag 7 juli 2024 | 9:00

Veranderingen in het klimaat gaan invloed hebben op plannen voor woonwijken en andere bouwprojecten in Flevoland. "Waar we echt voor komen te staan: waar gaan we wat doen, en op welke manier", zegt dijkgraaf Hetty Klavers van waterschap Zuiderzeeland in het programma Over Flevoland Gesproken.

De stijging van de zeespiegel, meer regen maar ook periodes van droogte leveren "heel veel uitdagingen" op volgens de dijkgraaf. "We moeten ons goed realiseren dat als je ergens gaat bouwen of als je ergens een weg aanlegt, dan grijp je in in het water- en bodemsysteem. Dan kan daar geen regen meer de bodem in", legt Klavers uit.

"Als je nu domme dingen doet, bijvoorbeeld heel veel gaat afsnoepen van de ruimte voor water, dan ga je onze kinderen en kleinkinderen opzadelen met grote problemen en grote investeringen."

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kwam kortgeleden met een zogenoemd ruimtelijk afwegingskader, om te beoordelen of bouwprojecten voldoende rekening houden met klimaatverandering. Bij de keuze van nieuwbouwlocaties moet het risico op wateroverlast door overstromingen en extreme neerslag worden meegewogen.

Ander licht op Waterfront
Dat afwegingskader werpt volgens Hetty Klavers een ander licht op een plan als Waterfront in Lelystad, waar het waterschap al langer zeer kritisch over is. Buitendijks zijn daar woningen en een wandelboulevard gepland, en er zouden aanpassingen komen aan de Oostvaardersdijk. "Als je naar onze dijk kijkt, dan weet je gewoon dat we die in de komende decennia met enige regelmaat moeten versterken. Daar moet wel ruimte voor zijn. Die ruimte kan niet worden gebruikt voor wat anders."

Het waterschap zal in de toekomst vaker op de rem trappen als projecten onvoldoende klimaatbestendig zijn. "Wij gaan als het nodig is strenger worden. Niet omdat we dat nou zo nodig willen zijn, maar omdat de omstandigheden veel ingewikkelder worden en er meer ruimte nodig is voor water."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel