Dronten maakt starterslening voor huizenkopers aantrekkelijker

DRONTEN • Vr 5 juli 2024 | 15:04 • Vrijdag 5 juli 2024 | 15:04

De gemeente Dronten gaat de starterslening aanpassen. Dat heeft de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering donderdagavond unaniem besloten. Niet alleen de voorwaarden, maar ook de maximale aanschafwaarde van een huis wordt aangepast.

Stelletjes die samen in Dronten hun eerste, eigen huis willen kopen en daarbij gebruik willen maken van de starterslening moeten nu voldoen aan strenge voorwaarden. Zo moet je er nu al wonen, in het verleden in de gemeente gewoond hebben of er werken.

Als woningzoekende partners gebruik willen maken van de lening, moeten beide partners voldoen aan die regels. Koppels waarbij slechts één van de partners voldoet aan de voorwaarden, gaan hierdoor in andere gemeentes op zoek naar een woning.

Aanpassing
Het college van burgemeester en wethouders stelde daarom voor aan de gemeenteraad om de voorwaarden zo aan te passen, dat het voldoende is als één van de partners uit Dronten komt of er werkt. Zo moet worden voorkomen dat de starters uitwijken.

De gemeenteraad ging daar unaniem mee akkoord. Ook een amendement van ChristenUnie, VVD, CDA, D66 en Leefbaar Dronten om de maximale aankoopprijs van een huis mee te laten bewegen met de ontwikkelingen van de woningmarkt, werd unaniem aangenomen. Nu mag een huis maximaal 300.000 euro kosten om in aanmerking te komen voor de lening. Dat wordt straks 74 procent van de maximale hypotheekgarantie.

Extra geld
Volgens het college is er genoeg budget voor om die aanpassing ook door te voeren. Er wordt nu namelijk nog niet veel gebruikgemaakt van de lening.

Ook als er ineens een grotere vraag is naar de starterslening kan er met de gemeenteraad gekeken worden naar eventueel extra geld vanuit de gemeente. Deze aanpassing werd ook door de gemeenteraad unaniem aangenomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel