Het moet makkelijker voor stellen worden om een starterslening te krijgen in Dronten

DRONTEN • Ma 3 juni 2024 | 15:42 • Maandag 3 juni 2024 | 15:42

Dronten wil de regels versoepelen voor starters die een starterslening willen voor een woning in die gemeente. Nu is het nog zo dat stellen er alleen voor in aanmerking komen als beide partners al drie jaar in Dronten wonen of dat in het verleden al hebben gedaan, of ze moeten allebei in Dronten werken. Omdat de regels te streng zijn, wijken starters vaak uit naar andere gemeentes. Het gemeentebestuur wil dit voorkomen en de regels daarom aanpassen.

De starterslening is in januari 2023 weer in het leven geroepen in Dronten. Het is een aanvullend bedrag bovenop de hypotheek.

Voorwaarden
Wie van die lening gebruik wil maken, moet aan nog meer eisen voldoen. Zo mag de aanvrager niet eerder een huis gekocht hebben en moet er een getekende koopovereenkomst zijn.

De maximale hoogte van de starterslening is 40.000 euro. Ook mag een huis niet duurder zijn dan 300.000 euro. De gemiddelde woningprijs in de gemeente is namelijk bijna 270.000 euro.

Versoepeling
Daarnaast geldt dus bovenstaande eis van drie jaar wonen of werken. Dat is nu nog voor beide kopers. Dus als één partner niet uit Dronten komt of daar werkt, kom het stel nu niet in aanmerking voor de starterslening.

Volgens het college van B&W is dat niet de bedoeling geweest toen de starterslening werd ingesteld. Het gemeentebestuur wil de regels nu zo veranderen dat slechts één van de partners aan de voorwaarden hoeft te voldoen.

Volgens de gemeente is er nog voldoende budget voor de lening. Vorig jaar was er budget voor minimaal 80 startersleningen, maar zijn er slechts 26 toegewezen. De gemeenteraad spreekt woensdag over het veranderen van de regels.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel