Eenrichtingsverkeer in drukke horecastraat Urk gaat na de zomervakantie in

URK • Vr 5 juli 2024 | 10:51 • Vrijdag 5 juli 2024 | 10:51

Wie wel eens in het weekend een bezoekje brengt aan het oude dorpscentrum van Urk zal zich er allicht over verwonderd hebben: de drukte in de smalle straatjes. Vooral op zomerse dagen krioelen toeristen, Urker strand- en horecabezoekers en winkelend publiek dwars door elkaar heen.

Met name de Raadhuisstraat, op Urk ook wel de Torenstraat genoemd, doet op zulke dagen niet onder voor drukke straten die je misschien kent uit toeristische trekpleisters als Rome of Bangkok.

Ook tijdens evenementen als Urkerdag is de Torenstraat enorm druk, maar dan is de weg tenminste alleen open voor wandelaars:

Kleerscheuren
Toeterende scooterrijders, fietsers, automobilisten, gezinnen met kinderwagens en mensen in rolstoelen die nauwelijks over de smalle stoepjes kunnen rijden. Je komt het op zomerse weekenddagen allemaal tegen in de Torenstraat. Het kan dan ook een uitdaging zijn om het weggetje zonder kleerscheuren over te steken.

De gemeente Urk wil nog dit jaar een beetje orde in de chaos scheppen in deze straat. Dat lukt alleen niet meer voor de zomervakantie, maar per 1 september moet de Raadhuisstraat eenrichtingsverkeer krijgen. Daardoor verbetert de verkeersveiligheid en begaanbaarheid van deze drukke straat, schrijft de gemeente.

Een voorbeeld van het manoeuvreren door de Raadhuisstraat zie je hieronder:

Later dit jaar wil de gemeente ook een plan maken om de stoepen te verbreden, de omgeving van de straat groener te maken en de snelheid van auto's en scooters naar beneden te krijgen.

Leefbaarder Oude Dorp
Het besluit maakt deel uit van een aantal grote verbeteringen in het Oude Dorp. Die worden dit jaar één voor één ingesteld vooruitlopend op een breder visiedocument van het gemeentebestuur voor het gebied.

Eerder zorgde de gemeente er al voor dat de boulevard bij de vuurtoren permanent autovrij wordt. Ook werd de handhaving op onder meer foutparkeren in het Oude Dorp al opgeschaald. Daarnaast is de Dormakade groener gemaakt met een aantal bomen, waardoor er op deze kade schaduwplekken zijn ontstaan.

Lees ook: Verkeer moet uit Oude Dorp Urk: inrijverbod vrachtwagens en boulevard autovrij

Nog een eenvoudige ingreep is het plaatsen van extra verkeersborden bij de dorpsingang die toeristen moeten wijzen op het parkeerterrein op de haven. Nu belanden sommige toeristen nog met hun auto's in de straten van het Oude Dorp, terwijl er op het haventerrein gratis en langdurig geparkeerd kan worden. Het plaatsen van deze verwijsborden kost dit jaar zo'n drieduizend euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel