Verkeer moet uit Oude Dorp Urk: inrijverbod vrachtwagens en boulevard autovrij

URK • Di 19 maart 2024 | 20:20 • Dinsdag 19 maart 2024 | 20:20

De gemeente Urk wil dit jaar al een aantal grote verbeteringen aanbrengen in het oude dorpscentrum. Vooruitlopend op een bredere visie voor het gebied kunnen er dit jaar al acht actiepunten worden aangepakt, blijkt na overleg met bewoners.

De grootste aanpassing is het permanent autovrij maken van de boulevard bij de vuurtoren en het instellen van eenrichtingsverkeer in de complete Raadhuisstraat.

De gemeente heeft het afgelopen jaar gesproken met ruim 200 inwoners van het 'Oude Dorp'. Die hebben tijdens vier wijkavonden hun zorgen uitgesproken over de leefbaarheid van hun woonomgeving, maar hebben ook oplossingen aangedragen.

De meest genoemde actiepunten worden dit jaar al doorgevoerd, aldus het college van B en W: "Er is een aantal onderwerpen door meerdere inwoners zo vaak genoemd, dat het zeer goed verdedigbaar is om daar direct actie op te ondernemen."

Geen file's meer bij de vuurtoren
Tot nu toe was de boulevard die onder de Urker vuurtoren doorloopt in elk winterseizoen gewoon open voor autoverkeer. Automobilisten konden vanaf het Kerkje aan de Zee doorrijden tot aan het havenplankier bij het strandpaviljoen. Vervolgens moest daar een draai gemaakt worden om daarna over dezelfde route weer terug te rijden.

Het college zet daar vanaf het volgende winterseizoen een streep door. Het zogenoemde autokuieren was voor diverse Urkers een vast gebruik, met name in het weekend, maar de belangen voor de omwonenden en fiets- en voetverkeer gaan nu toch echt zwaarder wegen.

Inwoners vonden de auto-opstoppingen onnodig en overlastgevend. Een uitzondering komt er voor de bevoorrading van het strandpaviljoen. Ook mogen Urker ouderen die in één van de lokale verzorgingscentra wonen gewoon hun autorondje blijven doen. Voor deze Urkers geldt een uitzondering, omdat zij niet meer goed ter been kunnen zijn.

Meer handhaving op parkeren
Een ander actiepunt is het verbeteren van de veiligheid op straat. De inwoners van het Oude Dorp gaven aan zich soms onveilig te voelen door de verkeersdrukte en zich te ergeren aan foutparkeerders. Het college heeft daarom besloten om de handhaving in het dorpscentrum flink op te schroeven.

Bewoners hebben momenteel één parkeerontheffing per huishouden, elke andere bezoeker mag maximaal drie uur parkeren. Hierop wordt sinds een paar weken strenger gecontroleerd, óók in de avond- en nachtelijke uren. Dat heeft al tot tientallen boetes geleid. Het college hoopt dat het Oude Dorp daarmee rustiger en minder volgeparkeerd wordt.

De inwoners hebben ook kleinere verbeterpunten ingebracht, die dit jaar worden toegepast. Zo komt er (tijdelijk) groen op de Dormakade.

Het is een plek waar veel (boot)toeristen komen, maar het is nu een lange stenen kade zonder plekken met schaduw. Met extra groen wil de gemeente verdere verstening van het dorp tegengaan.

Nog een eenvoudige ingreep is het plaatsen van extra verkeersborden bij de dorpsingang die toeristen moeten wijzen op het parkeerterrein aan de haven. Nu belanden sommige toeristen nog met hun auto's in de straten van het Oude Dorp, terwijl er op het haventerrein gratis en langdurig geparkeerd kan worden.

Inrijverbod zwaar vrachtverkeer
Een ander veelgehoorde klacht is zwaar vrachtverkeer dat het Oude Dorp regelmatig ingaat en zich daar vastrijdt in de smalle straatjes. Het college van B en W wil dit jaar nog een voorstel klaar hebben waarmee een inrijverbod kan worden ingevoerd voor grote en zware vrachtwagens. Dit moet nog wel worden uitgewerkt.

De laatste grote ingreep is het instellen van eenrichtingsverkeer in de complete Raadhuisstraat. Nu mogen auto's nog in twee richtingen rijden ter hoogte van verschillende horecazaken. In de zomermaanden zorgt dit af en toe voor een chaotische verkeerssituatie, waarbij voetgangers, fietsers en auto's dringen om een plekje in het straatbeeld.

Het college wil daarom aansluiten bij de plannen van de ondernemingsvereniging in het Oude Dorp. Die hebben al een toekomstvisie neergelegd bij de gemeente. Daarbij was het instellen van eenrichtingsverkeer in de Torenstraat, zoals de straat in de volksmond heet, een belangrijk uitgangspunt.

Lees ook: Grootse plannen Urker ondernemers voor leefbaarder Oude Dorp: 'Monaco is er niets bij'

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel