Goed en slecht nieuws voor culturele instellingen, 'We zagen dit niet aankomen'

ALMERE • Wo 3 juli 2024 | 17:03 • Woensdag 3 juli 2024 | 17:03

Theatergezelschap BonteHond en Kunstmuseum Flevoland krijgen waarschijnlijk opnieuw subsidie van het Rijk voor de komende vier jaar. Dat blijkt uit het advies van de Raad voor Cultuur dat elke vier jaar wordt gegeven.

Voor BonteHond in Almere wordt een subsidie geadviseerd van een miljoen euro per jaar. Dat is meer dan vier jaar geleden, toen kreeg het theatergezelschap 700.000 euro. "We zijn superblij dat we het volledige gevraagde bedrag krijgen", zegt zakelijk directeur Liselotte Bos. "Ik had het persoonlijk niet verwacht, want vorig jaar hebben we namelijk niet het volledige gevraagde bedrag gekregen."

Drie ton voor gezamenlijk initiatief musea
Kunstmuseum Flevoland in Almere krijgt volgens het advies samen met Museum Schokland in Noordoostpolder en Batavialand in Lelystad 300.000 euro voor het project Spaces. De drie hebben een plan ingediend om jongeren bij de omgeving van de provincie te betrekken aan de hand van een aantal thema's, zoals wonen, werk, migratie en klimaat.

In het advies staat letterlijk: "De raad juicht het toe dat drie culturele instellingen in de provincie de handen ineenslaan en dit gezamenlijke project initiëren, dat een groot deel van de provincie overspant. Hij vindt het aantrekkelijk dat de diverse collecties van de musea, die zowel bestaan uit archeologische objecten als uit Land Art, de leidraad vormen voor het project. Zodoende worden de kunst- en (cultuur)geschiedenis van Flevoland verbonden aan de wereld waarin de deelnemende jongeren nu leven."

Negatief advies voor StrandLAB
Net als vorige keer heeft StrandLAB een negatief advies gekregen van de Raad voor Cultuur. Zij vroegen om bijna 700.000 euro subsidie in de categorie Ontwikkelinstellingen.

Een reden voor de afwijzing is dat er veel aanvragen zijn gedaan in deze categorie. Voor de 49 aanvragers was er maar plek voor zestien instellingen.

Grote impact
De aanvraag van de Almeerse theatergroep Suburbia bij de Raad voor Cultuur in de categorie Podiumkunsten wordt niet gehonoreerd. "We zagen dit niet aankomen", zegt Jos van Hulst, zakelijk directeur bij Suburbia. "We krijgen sinds jaar en dag subsidie van het Rijk, dus dit heeft grote impact. Maar we zijn strijdlustig." Suburbia geeft aan alles in het werk te stellen om de subsidie-aanvraag wel te krijgen.

De jaarlijkse subsidies voor alle culturele instellingen zijn namelijk nog niet in beton gegoten. Het gaat op dit moment nog om een advies. Op 17 september, op Prinsjesdag, maakt de cultuurminister bekend welke instellingen tot en met 2028 een subsidie krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel