Zoetekauwen geschrokken door drastisch besluit van hun favoriete bakkerij

URK • Wo 3 juli 2024 | 14:26 • Woensdag 3 juli 2024 | 14:26

Dat het brood en het gebak van de Urker bakkers in de smaak valt, was bij veel Flevolanders al geen geheim meer. Maar reacties op het nieuws dat je vanaf 10 augustus geen saucijzenbroodjes, zalmslaatjes en broden van Bakkerij Maxima meer kunt krijgen, laten opnieuw de regionale populariteit van het Urker gebak zien. "Super jammer dat zo'n topzaak de deuren moet gaan sluiten."

Vorige week ging er al een kleine schokgolf door Urk, want ook plaatselijk is Bakkerij Maxima enorm populair. Volgens een vaak gedeeld WhatsApp-bericht zou Maxima de drukte niet meer aan kunnen vanwege een kaalslag onder de werkzame bakkers.

Vanwege een carrièreswitch voor de ene, en een medische ingreep bij de andere bakker bleven er niet genoeg vaklieden over om de warme broodjes te bakken.

Lees ook: Bakkerij Maxima op Urk moet noodgedwongen de deuren sluiten

Een drastisch besluit
Nieuwe bakkers aannemen op korte termijn bleek niet meer mogelijk. Daarom namen de eigenaren het drastische besluit om dan maar vrijwel meteen de deuren te sluiten. Het nieuws werd begin deze week bevestigd.

Tot grote schrik bij de vaste klanten, die vanuit de hele provincie wekelijks een autoritje naar Urk maakten voor hun brood en gebak. Onze Facebookpagina stroomde over van hun reacties.

"Het gebak is om je vingers bij af te likken"

— Mien Busman

Zo reageerde Ineke Egtberts van der Meer uit Espel geschrokken: "Hier koop ik altijd de allerlekkerste broden en gebak. Wat enorm erg en zeker voor de eigenaar." Ook Mien Busman vindt het besluit jammer: "Wij komen trouw uit Lelystad omdat dit gewoon de lekkerste bakker is en het gebak om je vingers bij af te likken."

Zelfs vanuit het Gelderse Ugchelen klinkt waardering voor de waar van Bakkerij Maxima. Arjan Van 't Zelfde: "Super jammer dat zo'n topzaak de deuren moet gaan sluiten. Hun producten zijn kwalitatief hoogwaardig. Neem bijvoorbeeld ook hun salades. Die vindt je echt nergens in Nederland, zó lekker! Hopelijk is er toch nog iemand te vinden die de zaak kan redden."

'Een bommetje'
Ook de andere Urker bakkers zijn verrast door de aanstaande sluiting van hun 'concullega'. "Het nieuws is ook voor ons een bommetje hoor", zegt Jannie de Boer van Bakkerij Brouwer.

De Boer kent de ins en outs niet van het besluit van bakkerij Maxima. Maar ze herkent de worsteling om goed personeel te vinden wel: "We hebben nu gelukkig een goed personeelsbestand. Maar ook wij hebben het wel lastig gehad hoor."

Het is volgens De Boer niet makkelijk om nieuwe mensen te vinden. De aanwas vanuit de opleidingen is niet heel groot. "Vooral de broodbakkers. Dat werk is niet populair."

De Boer noemt het bakkersvak een 'specifiek' beroep: "Het is prachtig om van het meel een mooi product te maken. Maar het vergt wel iets van je. Het vraagt fysiek veel van je. En je werkt niet van 09.00 tot 17.00 uur."

Ter illustratie

Pexels
Bakker is een pittig beroep
Ook Anne Jan Eskes van bakkerij De Kof, één van de buren van Maxima, noemt het bakkersvak een pittig beroep. Volgens Eskes is het niet zo dat werknemers hele lange dagen moeten maken: "Dat ligt er aan hoe je dat als werkgever regelt." Maar het vak vraagt wel om een goede conditie, zegt Eskes.

Ook bij De Kof herkennen ze het probleem van bakkerij Maxima. Eskes is blij met de bezetting in de eigen bakkerij maar "het vinden van vakmensen is in Nederland moeilijk." De Kof heeft de afgelopen jaren meerdere leerlingen kunnen opleiden. "En het ligt aan het bedrijf zelf of je die nieuwe mensen kunt vasthouden of niet."

Drukte bij collega's
De sluiting van bakkerij Maxima zal naar alle waarschijnlijkheid ook gevolgen hebben voor de andere bakkerijen in het dorp. "Je brood koop je op Urk bij de bakker", zegt Jannie de Boer van bakkerij Brouwer. "En voor vlees ga je naar de slager. Dat haal je niet bij de supermarkt. Zo gaat dat bij ons."

Als één van de bakkerijen wegvalt, dan zal het bij de andere bakkerijen sowieso drukker worden, zegt De Boer. "En we hebben echt geen tekort aan klanten hoor."

Anne Jan Eskes van bakkerij De Kof denkt ook dat het sluiten van bakkerij Maxima gevolgen voor zijn winkel zal hebben: "We zullen het zeker drukker krijgen hierdoor. Maar ik ben altijd iemand die denkt in oplossingen, niet in problemen." Eskes vindt het vooral jammer dat bakkerij Maxima zal sluiten. "We vinden het echt heel spijtig."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel