Sonja wil dat elke vrouw in een mooie bruidsjurk kan lopen

LELYSTAD • Vr 28 juni 2024 | 17:45 • Vrijdag 28 juni 2024 | 17:45

Stel je wilt trouwen, maar je hebt er eigenlijk geen geld voor. Dan kan je natuurlijk naar het gemeentehuis waar je op bepaalde momenten kosteloos in de echt verbonden kan worden. Maar wat doe je dan aan? Een bruidsjurk of een pak is best duur. Sonja Gerrits uit Lelystad heeft daar wat op bedacht. Zij verhuurt jurken en pakken aan mensen die het niet zo breed hebben.

Sonja begon een klein jaar geleden aan haar bruidsboetiek. Ze wilde wat doen voor de samenleving. Zelf kan ze niet meer werken, vanwege haar chronische ziekte. "Ik wilde niet achter de geraniums zitten. Ik wilde wat doen."

Nu, bijna een jaar later, heeft Gerrits honderden trouwjurken en tientallen pakken. De boetiek runt ze vanuit haar huis. "Eerst had ik een pandje in Nunspeet, maar daar moest ik weg. Nu ontvang ik de aanstaande bruidjes hier thuis in Lelystad."


Hele bovenverdieping vol
De jurken en pakken heeft ze allemaal zelf aangeschaft. "Mijn hele spaargeld zit er in." Zo struint ze onder andere Marktplaats af naar jurken. Er zijn inmiddels zoveel jurken, dat Sonja een opslag heeft moeten huren.

Haar hele bovenverdieping ligt nu vol met trouwjurken. In drie kamers staan ze opgesteld. Maar het blijft niet bij de jurken, ze heeft ook bijpassende sieraden verzameld.

Ontstaan uit eigen ervaring
Het idee ontstond vanuit haar eigen ervaring. Toen Sonja zelf trouwde, had ze het ook niet breed. "Ik vind dat je niet rijk moet zijn om te kunnen trouwen. Daarom doe ik dit voor de minima."

Maar daar blijft het niet bij. Sonja verhuurt haar trouwjurken ook aan vrouwen die niet per se een jurk willen kopen. "Sommige mensen willen niet duizenden euro's uitgeven aan een jurk. Die willen liever eentje huren in het kader van duurzaamheid."

Sonja neemt ruim de tijd voor haar klanten, zegt ze. "We plannen drie uur de tijd in. Dan kunnen we echt even rustig kijken naar wat goed bij je past."

Gerrits vindt het vooral leuk dat er zulke bijzondere gesprekken ontstaan tussen de klant en haar. "Ik had een keer een bruidje die hier kwam die zei: ik ben onverwachts zwanger, ik dacht dat ik niet zwanger kon worden. Ze had al een jurk gekocht en daar paste ze niet meer in. Ze had daar veel geld aan uitgegeven, maar dus uiteindelijk heeft ze eentje gehuurd hier."

Uit zijn voegen
Gerrits heeft nu net alles weer ingericht in haar huis in Lelystad, maar het liefste runt ze haar boetiek weer vanuit een wat groter pand, zoals die ze in Nunspeet had.

"Ik zou wel een mooi pand in bruikleen willen krijgen, zodat ik de collectie wat meer uiting kan geven, zodat de mensen een bijzonder, speciaal gevoel krijgen."

Een plek huren ziet ze niet zitten. Dan zouden haar maandelijkse kosten te hoog worden en kan ze haar minima niet meer goed helpen. "Ik wil graag mijn klantjes blijven bedienen, dus ik hoop dat iemand een pandje beschikbaar heeft."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel