Burgemeester ziet groot draagvlak voor cameratoezicht: 'Nuttig en nodig'

ALMERE • Vr 28 juni 2024 | 16:21 • Vrijdag 28 juni 2024 | 16:21

"Uit onderzoek blijkt dat het werkt, dus blijven de beveiligingscamera's langer hangen." Dat zegt burgemeester Hein van der Loo nadat donderdag besloten is om het toezicht in Almere Stad, Buiten en Haven met jaren te verlengen.

Volgens de burgemeester blijkt uit een evaluatie dat de camera's het gevoel van veiligheid bevorderen en de pakkans van criminelen vergroten. "Daarnaast is er een groot draagvlak onder inwoners en ondernemers in de stad", 90 procent van de bevraagde mensen stemt er meer in, zegt Van der Loo.

Vooral in Stad
De camera's werken ook preventief. Door de aanwezigheid ervan in het straatbeeld worden strafbare feiten en overlast voorkomen. Dat zie je volgens Van der Loo niet alleen in Almere. Cameratoezicht in andere steden blijkt ook effectief te zijn en positief te worden ontvangen.

Uit het onderzoek blijkt dat 90 procent van de bijna 10.000 incidenten plaatsvond in Almere Stad. Het gaat vooral om zaken als drugsoverlast en wildplassen, maar ook in enkele honderden gevallen om geweld.

Op de vraag of deze zaken voorkomen kunnen worden zonder cameratoezicht is Van der Loo duidelijk: "De camera's waren er al. Ze zijn nuttig en nodig. Het toezicht staat in verhouding tot wat nodig is. De onderzoeker geeft ook aan om het cameratoezicht in Almere vol te houden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel