Overlast, wildplassers en bedelaars: cameratoezicht legt duizenden incidenten vast

ALMERE • Do 27 juni 2024 | 16:04 • Donderdag 27 juni 2024 | 16:04

Het cameratoezicht in grote delen van Almere wordt met twee tot vier jaar verlengd. Uit een evaluatie blijkt dat er met de camera's vorig jaar bijna 10.000 incidenten zijn geregistreerd, waarvan honderden geweldsincidenten.

Het ging het vaakst mis in Almere Stad met maar liefst 90 procent van alle meldingen. Daar wordt het cameratoezicht met vier jaar verlengd tot 1 juli 2028.

Het gaat in de meeste gevallen om overlast door alcohol en/of drugsgebruik. Daarna komen parkeren en verkeer, wildplassen en bedelen. Vier op de tien inwoners voelt zich in Almere Stad weleens onveilig, bleek uit een eerdere peiling, terwijl dat gemiddeld in Almere één op de vijf inwoners is.

Minder incidenten
De andere toezichtgebieden Almere Haven en Almere Buiten kenden veel minder incidenten. Toch wordt ook hier het cameratoezicht verlengd, maar wel minder lang namelijk tot 1 juli 2026.

"Het verschil in looptijd hangt samen met de laatste informatie over geregistreerde incidenten", schrijft de gemeente. Het cameratoezicht bij het Yanmar Stadion van Almere City FC wordt met één jaar verlengd.

Afschrikeffect
Volgens burgemeester Hein van der Loo helpt cameratoezicht criminaliteit en overlast te voorkomen door potentiële daders af te schrikken. "Ik sta voor de veiligheid in onze stad. Cameratoezicht draagt daaraan bij. Om incidenten te voorkomen, en om snel in te grijpen als er iets gebeurt."

De onderzoeker die het cameratoezicht in Almere evalueerde, stelt zich wel de vraag of het 24-uurstoezicht proportioneel is op plekken waar gemiddeld eens per twee weken (Almere Buiten) of eens per maand (Almere Haven) een geweldsincident gebeurt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel