Almeerder Daan hielp mensen beter leven opbouwen en krijgt daarom lintje

ALMERE • Vr 28 juni 2024 | 12:56 • Vrijdag 28 juni 2024 | 12:56

Almeerder Daan Deenik heeft een Koninklijke onderscheiding gekregen. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten als hulpverlener en onderzoeker in de wereld van de verslavingszorg.

Het lintje werd donderdag uitgereikt door burgemeester Hein van der Loo. Toen ging Deenik met pensioen. Hij was psycholoog, ICT-ontwikkelaar en onderzoeker. Volgens Van der Loo heeft hij 'enorme betekenis gehad voor mens en samenleving'. "Heel veel verslaafden en hun dierbaren hebben met zijn hulp een beter leven op kunnen bouwen."

Deenik ontwikkelde bijvoorbeeld een methode om dierbaren van verslaafden te helpen. Ook gaf hij duizenden mensen voorlichting en stond vele cliënten bij om van hun verslaving af te komen.

Verslimmen van zorg
Daarnaast zet hij zich al veertig jaar in om de zorg te verslimmen met digitale oplossingen. Dat deed hij bijvoorbeeld door ICT-systemen beter met elkaar te laten 'praten' en daarmee patronen en trends in elektronische patiëntendossiers te laten ontdekken. Daarmee worden zorgverleners geholpen in een vroeg stadium hulp bieden.

Ook was hij betrokken bij de invoering van het zogenoemde Minnesotamodel in Nederland. Inmiddels een algemeen geaccepteerde aanpak bij bijna alle GGD-instellingen in Nederland. Volgens dit model kent goede verslavingszorg een aantal principes, met een accent op erkenning. Je bewust zijn van je verslaving. Pas dan is het mogelijk om je leven positief te veranderen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel